Sabiedroto gaisa spēki trenējas pretgaisa aizsardzības mācībās “Ramstein Legacy 22”

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
F-16
Foto: Polijas iznīcinātājs F-16 mācībās "Ramstein Legacy 22”/NATO SHAPE

Karavīri un pretgaisa aizsardzības vienības no NATO un partnervalstīm piedalās vērienīgajās militārajās gaisa spēku mācībās “Ramstein Legacy 2022”, kas no 6. līdz 10. jūnijam norisinās Polijā un Baltijas valstīs. Ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju pēc Krievijas otrā iebrukuma Ukrainā, šāda mēroga mācības NATO šobrīd ir svarīgākas nekā jebkad agrāk.

Vingrinājums “Ramstein Legacy” ir Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecības galvenais integrētās gaisa un raķešu aizsardzības vingrinājums, kas notiek Polijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, un tajās piedalās 17 sabiedrotās un partnervalstis.

Kā norāda NATO sabiedroto Gaisa spēku komandieris ģenerālis Džefs Harigans (Jeff Harrigian), ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju pēc Krievijas otrā iebrukuma Ukrainā, šāda mēroga mācības NATO šobrīd ir svarīgākas nekā jebkad agrāk.

Image
F-16
Lietuvas bruņoto spēku karavīri mācībās "Ramstein Legacy 22”. Foto: Lietvas bruņotie spēki

“Mēs izmantojam šo iespēju, lai palielinātu daudzpusīgu sadarbību un vienību gatavību. Šādas mācības uzlabo mūsu spējas aizstāvēt alianses teritoriju un skaidri demonstrē NATO apņemšanos nodrošināt reģionālo drošību un stabilitāti,” viņš saka.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā redzams, ka tiek pastiprināti izmantotas dažādas raķetes, bezpilota lidaparāti un kaujas lidmašīnas, kas regulāri tiek fiksētas arī NATO valstu gaisa telpu tuvumā. Līdz ar to arī pieaug potenciālie gaisa telpas apdraudējumi NATO teritorijai, galvenokārt pretinieka nepareizas vadības vai kontroles aprēķināšanas vai tās zaudēšanas dēļ.

Tādas mācības kā "Ramstein Legacy 22” sniedz sabiedroto vienībām iespēju praktizēt NATO taktiku, paņēmienus un procedūras realitātei pietuvinātā daudzkomponentu scenārijā.

Mācību mērķis ir  pilnveidot NATO pretgaisa aizsardzības vienību sadarbību, tehnisko savietojamību un vienību integrāciju vienotā NATO pretgaisa aizsardzības komandvadības struktūrā.

Dalies ar šo ziņu