NATO Baltijas gaisa patrulēšanu pārņem Spānijas, Čehijas un Francijas iznīcinātāji

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
NATO
Foto: Francijas Gaisa spēki

NATO kolektīvā gaisa patrulēšanas operācija Baltijā šobrīd ir svarīgāka kā jebkad agrāk, un šos pienākumus no 1. aprīļa pildīs trīs sabiedroto valstu – Spānijas, Čehijas un Francijas – iznīcinātāji ar 15 kaujas lidmašīnām. Tās nomainīja Polijas, Dānijas un Beļģijas gaisa kuģus, kuri par Baltijas gaisa telpas drošību gādāja iepriekšējos mēnešus. NATO iznīcinātāji izvietoti divās vietās – Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā un Šauļu bāzē Lietuvā.

Kā atzīst Lietuvas Nacionālās aizsardzības ministra vietnieks Margiris Abukevičus (Margiris Abukevicius), “ņemot vērā Krievijas neizprovocēto karu pret Ukrainu un ievērojami pasliktināto drošības vidi reģionā, NATO gaisa patrulēšanas misija Baltijas reģionā šobrīd ir svarīgāka, kā jebkad agrāk.

“Ņemot vērā šo situāciju, ienākošo gaisa spēku kontingentu uzdevums prasīs nepārtrauktu veiklību un profesionalitāti,” viņš uzsvēra.

Image
Hornet
Spānijas iznīcinātājs "F-18M Hornet". Foto: Spānijas Gaisa spēki

Savukārt Sabiedroto gaisa pavēlniecība Ramšteinā, Vācijā štāba vadītājs ģenerālmajors Jērgs Leberts (Jörg Lebert) uzsvēra simboliskās maiņas ceremonijas nozīmi “šajā laikā, kad Eiropā notiek ļaunākā militārā agresija pēdējo dekāžu laikā”.

“Kolektīvā pieeja sabiedroto valstu gaisa telpas aizsardzībai apliecina NATO stingro apņemšanos atturēt un aizsargāt, reaģējot uz Krievijas agresīvo militāro iebrukumu Ukrainā. Personāls no vairākām NATO valstīm, kas šeit atrodas šodien, strādājot kopā ar mūsu sabiedrotajiem, uzsver solidaritāti starp abām valstīm un kolēģiem,” viņš piebilda.

Image
NATO
Foto: Lietuvas Gaisa spēki
Turklāt NATO sabiedrotie trauksmes gatavībā uztur ap 130 kaujas lidmašīnu, un tas ir spēcīgs signāls par alianses spējām un gatavību sargāt savas dalībvalstis.

Šauļu bāzē Lietuvā NATO iznīcinātāji ir jau kopš 2004. gada, savukārt Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā tie izvietoti kopš 2014. gada, kas bija NATO lēmums pēc Krievijas iebrukuma Austrumukrainā un Krimas okupācijas. Kā kontingenta maiņas ceremonijā sacīja Igaunijas Gaisa spēku komandieris brigādes ģenerālis Rauno Sirks, Igaunijas un visas Baltijas iedzīvotāji ir pateicīgi sabiedrotajiem par gaisa telpas uzraudzību.

Image
Mirage 2000
Francijas iznīcinātājs "Mirage 2000-5F". Foto: Francijas Gaisa spēki
“Man ir prieks sveikt Francijas kontingentu – jau trešo reizi Igaunijā. Jūs savu dežūru sāksiet nemierīgos laikos - Eiropā plosās karš. Bez šaubām, jūsu četru mēnešu rotācija šeit būs izaicinoša, bet esmu pārliecināts, ka kopā mums izdosies saglabāt Igaunijas, Baltijas un NATO gaisa telpas integritāti,” viņš teica.

Igaunijā būs izvietoti četri Francijas iznīcinātāji “Mirage 2000-5F”, taču plānots, ka tiem drīzumā pievienosies arī Beļģijas gaisa spēku gaisa kuģi. Lietuvā šobrīd atrodas seši Spānijas iznīcinātāji  “F-18 Hornet” un piecas Čehijas kaujas lidmašīnas “Saab JAS 39 Gripen”.

Dalies ar šo ziņu