Norvēģijā noslēgušās Eiropā lielākās NATO militārās mācības “Cold Response 22”

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
Cold response
Foto: NATO.int

Norvēģijā aiz polārā loka noslēgušās Eiropā vērienīgākās militārās mācības “Cold Response 22”, kurās piedalījās gan sabiedroto gaisa, gan jūras, gan sauszemes spēki, lai trenētos arktiskajā vidē. Šis NATO vingrinājums nav saistīts ar Krievijas neprovocēto un nepamatoto iebrukumu Ukrainā, jo ir iepriekš plānotas, un informācija par to norisi tika izsludināta jau pirms astoņiem mēnešiem.

Mācībās šogad piedalījās vairāk nekā 30 000 karavīru un 200 lidmašīnas no 27 sabiedroto un partnervalstīm. To laikā tika pārbaudīta NATO spēku spēja sniegt atbalstu un pastiprinājumu vietējiem spēkiem, trenējot sabiedroto sadarbību un integrāciju un stiprinot arī Arktikas reģionu.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Arktikas reģionā savus spēkus arvien vairāk izvieto agresorvalsts Krievija, tāpēc neilgi pirms šo mācību noslēguma Lielbritānija mudināja NATO rīkoties proaktīvāk. Lielbritānijas valdība publiskojusi tās stratēģiju, kā rīkoties Eiropas tālajos Ziemeļos, kad klimata sasilšanas dēļ tajā pamazām sāk izkust ledāji.

Image
Cold response
Foto: NATO.int

Mācībās tiki iesaistītas gan gaisa, gan jūras, gan sauszemes spēku komponentes, lai trenētos militārās operācijās sarežģītā vidē ziemas apstākļos. Alianses gaisa kuģi katru dienu veica treniņlidojumus, un tajos piedalījās lielākā daļa no valstīm, kuru rīcībā ir iznīcinātāji, bumbvedēji un citas atbalsta un izlūkošanas lidmašīnas - ASV, Apvienotā Karaliste, Francija, Nīderlande, Vācija, Norvēģija un arī Zviedrija, kura nav NATO dalībvalsts.

Šī gada mācības ir iepriekš plānotas, un informācija par to norisi tika izsludināta jau pirms astoņiem mēnešiem, līdz ar to šis NATO vingrinājums nav saistīts ar Krievijas neprovocēto un nepamatoto iebrukumu Ukrainā. Uz ko NATO reaģē ar preventīviem, samērīgiem un situāciju neeskalējošiem pasākumiem.

Dalies ar šo ziņu