Pabriks aicina neattiecināt ES budžeta deficīta prasības uz investīcijām noturībā un aizsardzībā

NATO
Sargs.lv
NATO aizsardzības ministru sanāksme Briselē
Foto: NATO.int

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, piedaloties NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, vērsies pie aliansē ietilpstošajām Eiropas Savienības (ES)dalībvalstīm, aicinot iekļaut aizsardzības un valstu noturības izdevumus to bloka kopējā budžeta izdevuma kategorijā, pret kuriem netiek attiecinātas ES budžeta deficīta prasības.

Ministrs norādīja, ka no visām starptautiskajām organizācijā, tieši ES šobrīd ir lielākais NATO partneris, ņemot vērā to, ka vairums alianses dalībvalstu ir arī Eiropas Savienības dalībvalstis.

Viņš atgādināja, ka šobrīd ES aktīvi attīstīta tā saukto “zaļo politiku” un digitālo jomu, tādējādi pret investīcijām šajās nozarēs netiek attiecinātas prasības par budžeta deficītu.

“Es piedāvāju šīm divām jomām pievienot trešo – noturību, jeb drošību. No 30 ES dalībvalstīm tikai 15 ir sasniegušas 2% izdevumu slieksni no IKP aizsardzībai. Acīmredzot viens no traucēkļiem ir līdzekļu trūkums. Iekļaujot noturību un aizsardzību kā deficītā neiekļaujošo summu, mēs atvieglotu līdzekļu ieguldīšanu aizsardzībā,” sacīja A. Pabriks.

Tāpat aizsardzības ministrs rosinājis Eiropas NATO dalībvalstis sekot ASV piemēram, kas sniedz finansiālu palīdzību tādām valstīm kā Latvija, palīdzot attīstīt mūsu bruņotos spēkus.

“Ja arī citas bagātās ES valstis ņemtu piemēru no ASV, palīdzot attīstīt aizsardzību tādām ES dalībvalstīm, kā Igaunija, Latvija vai Polija, kas aizsargā bloga ārējo robežu, tas vairotu drošību,” viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka Aizsardzības ministrs Artis Pabriks no 16. līdz 17. februārim piedalās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē.

Dalies ar šo ziņu