Nākamā gada janvārī uz tikšanos varētu sanākt NATO – Krievijas padome

NATO
Sargs.lv/DPA International
NATO Militārās padomes sānāksme
Foto: Foto: NATO.int

Jau nākamā gada janvārī uz savu pirmo tikšanos divarpus gadu laikā varētu sanākt NATO – Krievijas padome, ziņo Vācijas ziņu aģentūra "DPA International".

 

 

Alianses pārstāvji apstiprinājuši, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs nolēmis noturēt NATO – Krievijas padomes sanāksmi nākamā gada 12. janvārī. Šobrīd NATO pārstāvji par šo iespēju sazinās ar Krievijas pusi.

Krievijas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka saņēmusi piedāvājumu, tomēr norādīja, ka tas vēl tiek apspriests. Krievijas vēlas izvērtēt gan tikšanās formātu, gan laiku.

“Tomēr mēs esam atvērti dialogam,” Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāves Marijas Zaharovas teikto citē Krievijas valdības ziņu aģentūra “TASS”.

Pēdējo mēnešu laikā Krievija turpina savilkt bruņotos spēkus ap Ukrainas robežām, raisot aizdomas, ka Maskava kārtējo reizi gatavo iebrukumu Ukrainas teritorijā.

Tāpat Maskava pieprasījusi Rietumvalstīm sniegt tai rakstiskas “drošības garantijas”, kategoriskā un vienpusējā tonī pieprasot nekad alianses sastāvā neuzņemt bijušās PSRS republikas, jo īpaši Ukrainu, kā arī samazināt NATO bruņoto spēku klātbūtni virknē Austrumeiropas NATO dalībvalstu, liedzot aliansei izvietot tur ieročus, kā arī pieprasot pārtraukt šajā reģionā teju visas militārās mācības, kā arī liedzot jebkad veikt kaujas operācijas šajās valstīs.

Lai gan NATO ir noraidījis Krievijas prasības kā nepieņemamas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzsvēris nepieciešamību tikties un apspriest dažādus jautājumus NATO – Krievijas padomes sastāvā.

Pēdējo reizi sarunas šajā formātā notika 2019. gada jūlijā. Kopš tā laika visi mēģinājumi panākt jaunu tikšanos ir bijuši neveiksmīgi.

Viens no šī saruna formāta paralīzes iemesliem ir fakts, ka Krievija ar NATO nevēlas pārrunāt jautājumu par tās uzsākto karu ar Ukrainu, uz ko uzstāj NATO Austrumu flanga dalībvalstis.

Dalies ar šo ziņu