Braže: Krievijas nolūks attiecībā uz Ukrainu joprojām nav skaidrs

NATO
LETA
bilde
Foto: Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas nolūks attiecībā uz Ukrainu, pie valsts robežām savelkot savus bruņotos spēkus, joprojām nav skaidrs, TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos Baiba Braže.

Viņa atzina, ka Ukraina ir ļoti tuva partnervalsts un ļoti svarīga valsts. Vienlaikus Krievija pie tās robežām veic "nesaprotamas darbības", savelkot bruņotos spēkus un koncentrējot cilvēkresursus.

"Tie ir tie fakti, ko mēs redzam un ar to mēs operējam. Vienlaikus Krievijas nolūks joprojām nav skaidrs. Tāpēc šobrīd visas 30 valstis ir pateikušas Krievijai nekādā gadījumā situāciju nesaasināt, bet pretēji - deeskalēt," pauda Braže.

Pēc viņas sacītā, Ukraina ir skaidri pateikusi, ka tā sevi aizsargās, un solidaritāti Ukrainai pauž arī alianse, katrai dalībvalstij izlemjot, kādā veidā tā grib sniegt palīdzību Ukrainai.

"Ja Krievija izvēlēsies agresijas ceļu, tai būs sekas," sacīja NATO ģenerālsekretāra vietniece, piebilstot, ka tās būs politiskas, ekonomiskas un, iespējams, arī militāras.

Jau ziņots, ka sabiedrotie nolēma iedarbināt NATO krīzes vadības mehānismu, preses konferencē žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš atzīmēja, ka tā lēmuši sabiedrotie, jo aliansei ir jābūt plānam, kā jebkurā situācijā, saskaroties ar dažāda veida draudiem, pasargāt ikvienu no NATO dalībvalstīm.

"Šis ir mūsu apņēmības apliecinājums, ka mēs esam gatavi aizsargāt un pildīt organizācijas pamatfunkciju. Jo straujāk mainās situācija un notikumi, kā arī ņemot vērā Krievijas retoriku un iepriekšējo rīcību pret saviem Eiropas kaimiņiem - Gruziju un Ukrainu, mums jābūt skaidrībai, ar ko rēķināties," sacīja Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka nevar izslēgt iespēju, ka Krievija atkal izmantos militāru spēku - NATO ir jābūt gatavai sliktākajai notikumu gaitai. Viņš akcentēja, ka NATO ir vienmēr gatava reaģēt un tā arī to darīs, izmantojot savas spējas. Stoltenbergs norādīja, ka NATO gatava rīkoties ne tikai vārdos, bet arī darbos, pastiprinot kopējo drošības sistēmu tādā veidā, kā tas nav darīts kopš Aukstā kara.

"Mēs plānojam nodrošināt augstāku gatavību, reformējot arī komandas struktūras. [..]. Mēs, protams, reaģējam uz Krievijas agresiju pret Ukrainu," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Dalies ar šo ziņu