NATO Virszemes izlūkošanas bezpilota lidmašīna “RQ 4D” veiksmīgi pabeigusi pirmo 24 stundu operāciju

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO Virszemes izlūkošanas
Foto: Foto: NATO Virszemes izlūkošanas spēki

NATO Virszemes izlūkošanas (Alliance Ground Surveillance - AGS) spēku bezpilota izlūkošanas lidaparāts RQ-4D  “Phoenix” veiksmīgi aizvadījis pirmo 24 stundu operāciju virs Melnās jūras un pēc tam atgriezies savā bāzē Sigonellā, Itālijā. Ar šo soli var uzskatīt, ka NATO Virszemes izlūkošanas spējas ir sasniegušas savu operacionālo gatavību.

Kā norāda NATO Virszemes izlūkošanas spēku komandieris brigādes ģenerālis Hjūstons Kantvels (Houston Cantwell), šis ir svarīgs solis NATO sabiedroto virszemes novērošanas spēju pilnīgas operacionalitātes ieviešanā. Pirmo 24 stundu misiju modernais bezpilota lidaparāts virs Melnās jūras aizvadīta veiksmīgi, demonstrējot NATO pieaugošās izlūkošanas un novērošanas spējas.

Lai bezpilota lidaparāts varētu droši veikt savu uzdevumu, ir nepieciešami ne tikai labi apmācīti piloti, kuri to attālināti pilotē, bet arī IT speciālisti, kas nodrošina satelīta un sakaru savienojuma garantēšanu starp lidmašīnu un galveno operāciju bāzi Sigonellā.

Image
NATO Virszemes izlūkošana
Foto: NATO AGS bezpilota izlūkošanas lidaparāts RQ-4D “Phoenix”. Foto: NATO Virszemes izlūkošanas spēki
NATO AGS bezpilota izlūkošanas lidaparāts RQ-4D “Phoenix”. Foto: NATO Virszemes izlūkošanas spēki

Melnās jūras operācijas laikā, nodrošinot bezpilota lidaparāta veiksmīgu uzdevumu izpildi, savā starpā sadarbojās gan aviācijas eksperti un karavīri, gan radaru un sensoru vadības operatori. Turklāt viņu darbs bija jāplāno tā, lai nomaiņa notiktu vienlaicīgi un tas netraucētu RQ-4D “Phoenix” lidojumam.

Pašlaik daudznacionālajos NATO Virszemes izlūkošanas spēkos ir aptuveni 375 darbinieki no 24 valstīm, turklāt viena no alianses Virszemes izlūkošanas spēku dalībvalstīm ir arī Latvija.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pirmo treniņa un iepazīšanās lidojumu ar RQ-4D “Phoenix” bezpilota izlūkošanas lidmašīnu piloti veica 2020. gada 4. jūnijā. Kopš tā laika notikušas daudzas aktivitātes, kā rezultātā veiksmīgi apkopoti gaisa novērošanas dati, kas pierāda NATO jaunās platformas spējas.

2020. gada nogalē NATO Virszemes izlūkošanas spēki saņēma pēdējo no piecām pasūtītajām bezpilota izlūkošanas lidmašīnām RQ-4D. NATO Virszemes izlūkošanas spēku projekta izmaksas lēšamas aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru apjomā.

Dalies ar šo ziņu