Pēdējo 20 gadu laijā būtiski kāpinātas NATO Speciālo operāciju spēku kaujas spējas

NATO
Sargs.lv
Snaiperu sacensības
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kad pirms 20 gadiem NATO valstis uzsāka starptautisko pretterorisma operāciju Afganistānā, alianses vadība sev par nepatīkamu pārsteigumu secināja, ka teju katras NATO dalībvalsts speciālo operāciju spēki strādā strikti pēc savām procedūrām, bieži nespējot līdz galam sadarboties ar sabiedrotajiem. Tomēr šīs kļūdas tika ņemtas vērā, tādējādi Afganistānā gūtā pieredze likusi pacelt NATO speciālos operāciju spēku spējas kvalitatīvi jaunā līmenī. . To sarunā ar portālu “Sargs.lv” NATO Speciālo operāciju štāba komandiera vietnieks brigades ģenerālis Robs Stīvensons (Rob Stephenson). Tagad tie gatavi stāties pretim visa veida draudiem – sākot ar terorismu, līdz pat dažādajām hibrīdkara formām un globālajai lielvaru sāncensībai.

Brigādes ģenerālis R. Stīvensons bija ieradies Rīgā, lai piedalītos NATO Speciālo operāciju spēku organizētā konferencē “NATO Speciālo operāciju spēku attīstība mūsdienu drošības situācijas apstākļos”. Tajā kopumā piedalījās vairāk nekā 34 NATO un partnervalstu Speciālo operāciju spēku komandieri, diskutējot par speciālo operāciju lomu NATO, attīstības plāniem, drošības vides izaicinājumiem, kā arī citiem būtiskiem NATO Speciālo operāciju spēku jautājumiem.

Kā atzina brigādes ģenerālis R. Stīvensons, NATO valstu speciālo operāciju spēkiem šis pasākums bijis īpašs.

“Mēs šajā pasākumā dalāmies ar labāko praksi un labākajiem paņēmieniem, kā strādā ikviens no mūsu sabiedrotajiem, jo mums nākas cīnīties ar vieniem un tiem pašiem draudiem. Tieši tāpēc ir svarīgi, lai mēs šos paņēmienus varam pārspriest šāda veida forumā. Šāda pieredzes apmaiņa ļauj mums paceltu speciālo uzdevumu vienību spējas visa NATO ietvaros,” viņš skaidroja.

Runājot par mūsdienu izaicinājumiem – hibrīddraudiem, tostarp dažādām dezinformācijas, psiholoģiskajām un kiberoperācijām, brigādes ģenerālis R. Stīvensons atzina – šāda veida pretinieku operācijas vairs nav uzskatāmas par kaut ko jaunu.

“Šajā ziņā alianses burvība ir tā, ka mēs savus paņēmienus, kā vērsties pret šīm operācijām, tagad varam balstīt uz zināšanām, kas nu ir pieejamas visai aliansei kopumā. Jāteic, ka no Speciālo operāciju spēku viedokļa tādas operācijas, kādas tika pieredzētas Ukrainā, mums vairs nav jaunas. Dažas iezīmes no tām ir pieredzētas arī iepriekš, piemēram, dažādās pretterorisma operācijās. Tomēr te ir svarīgi, ka mums ir iespēja mācīties vienam no otra.  Ir svarīgi, ka mūsu speciālo operāciju vienību vidū ir šāds forums, kurā mēs varam dalīties ar labākajām pieredzēm,” sacīja NATO Speciālo operāciju spēku štāba komandiera vietnieks.

Kā labu piemēru šādu zināšanu pārņemšanai, brigādes ģenerālis R. Stīvensons minēja sadarbību ar Ukrainu, ar kuru pēdējo gadu laikā NATO izveidojušās ļoti ciešas attiecības. Tāpat NATO Speciālo operāciju štābs sadarbojas ar Somiju, Zviedriju un virkni Āfrikas valstīm. Līdzīgi kā sabiedroto vidū, arī no partneriem gūtā pieredze tiek pētīta un vajadzības gadījumā integrēta NATO Speciālo operāciju plānos un mācību programmās.

Tiesa, kā norāda NATO Speciālo operāciju štāba komandiera vietnieks, šādi nav bijis vienmēr – pirms NATO operācijas Afganistānā dalībvalstu speciālo operāciju spēku vienībām nebija vienotu darbības standartu, kas būtiski apgrūtināja savstarpējo savietojamību.

“Ja salīdzinām ar 20 gadu senu pagātni, mūsu spējas ir strauji augušas. Pagrieziena punkts bija tieši Afganistānas operācija, kurā mēs izstrādājām vienotus operāciju standartus. Šis periods NATO speciālo operāciju spēkus ir pacēlis jaunā līmenī,” viņš atzina.

Brigādes ģenerālis R. Stīvensons gan atzina, lai cik apgādāti ar jaunākajām kaujas sistēmām nebūtu speciālo operāciju spēki, aizvien to galvenā vērtība ir cilvēki. Tieši pareizi atlasītu un apmācītu cilvēku kopums ir spējīgs likvidēt dažāda veida draudus. Tiesa, viņš atzina, ka joprojām izaicinājumus rada dažādā līmeņa aizsardzības nozares finansējums virknē alianses dalībvalstu, Tomēr NATO Transformācijas pavēlniecība strādā, lai panāktu, ka alianses speciālo operāciju spēki ir gan labāk apgādātie, gan labāk apmācītie, lai būtu gatavi dažādiem iespējamiem nākotnes izaicinājumiem.

Dalies ar šo ziņu