J. Stoltenbergs: Jāstiprina sadarbība starp NATO un Eiropas Savienību

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

“NATO 2030” iniciatīvas kontekstā ir svarīgi stiprināt sadarbību starp aliansi un Eiropas Savienību (ES), tā 26. februārī, tiekoties ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu (Charles Michel) un uzrunājot citus līderus Eiropadomē, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Uzrunas sākumā NATO ģenerālsekretārs pateicās ES un tās dalībvalstīm par paveikto cīņā ar Covid pandēmiju, uzsverot, ka NATO militārie spēki visā Eiropā un arī citviet pasaulē dažādos veidos atbalstījuši civilo sektoru – gan izvēršot lauka hospitāļus, gan palīdzot transportēt pacientus, gan piegādājot medicīnisko aprīkojumu un individuālās aizsardzības līdzekļus. Līdz ar to Covid pandēmija bijusi kā katalizators civilā un militārā sektora spējai sadarboties, kas vērtējama kā veiksmīga.

Turklāt pandēmijas ēnā jau saglabājās arī citi draudi, tostarp drošības, un NATO galvenais uzdevums bija gādāt, lai veselības krīze nepārvērstos par drošības krīzi.

“Šajā laikā nav mazinājusies ne Krievijas agresīvā uzvedība, ne terorisma draudi pasaulē, ne dažādi sarežģīti kiberuzbrukumi. Tāpat globālā līmenī pieaug arī Ķīnas ietekme un arī klimata pārmaiņām ir savs nospiedums uz drošību, tāpēc neviena valsts vai kontinents nespēj šīs problēmas risināt vienatnē. Tas Eiropai un Ziemeļamerikai jādara kopā, ” sacīja J. Stoltenbergs.

Viņš norādīja, ka atzinīgi vērtē jaunā ASV prezidenta Dž. Baidena administrācijas spēcīgo vēstījumu un apņemšanos stiprināt transatlantisko saikni. Šis jautājums būs arī NATO līderu dienaskārtībā, kad tie vēlāk šogad tiksies Briselē. Arī jaunā iniciatīva “NATO 2030” paredz vēl vairāk stiprināt NATO, transatlantisko saikni un sadarbību ar Eiropas Savienību. NATO ģenerālsekretārs minēja, ka šīs sadarbības ietvaros īpaša uzmanība jāpievērš dalībvalstu noturības stiprināšanai – gan kiberspēju jomā, gan klimata pārmaiņu seku apkarošana. Tāpat joprojām aktuāls ir migrācijas jautājums Egejas jūrā un situācijas stabilizēšana Rietumbalkānos.

“Vairāk nekā 90% Eiropas Savienības iedzīvotāju dzīvo NATO valstī. Tātad mums ir kopīgi gandrīz vieni un tie paši iedzīvotāji, kaimiņvalstis un vieni un tie paši izaicinājumi. Tāpēc mums jāstrādā kopā, un es ar nepacietību gaidu nākamo tikšanos ar Eiropadomi, lai konkrētāk diskutētu par NATO un ES sadarbību,” sacīja J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu