Krievijas armijas klātbūtnes palielināšana Baltkrievijā NATO valstīm radīs drošības izaicinājumus

NATO
Sargs.lv/ LRT.lt
Karoblis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pastāvīga Krievijas karaspēka izvietošana Baltkrievijā radītu nopietnus izaicinājumus NATO aizsardzības sistēmai, tomēr pagaidām nav pazīmju, ka Krievija Baltkrievijā censtos izvietot kaujas kontingentu patstāvīgai bāzēšanai, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis (Raimundas Karoblis), vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

“Patstāvīga Krievijas klātbūtne Baltkrievijā, ja nu šāds lēmums tiktu pieņemts, būtu ārkārtīgi liels drošības izaicinājums gan Lietuvai, gan Polijai un visai NATO aliansei. [..] Tomēr pagaidām mēs no Krievijas puses neredzam gatavošanos šādam solim,” žurnālistiem sacīja Lietuvas Aizsardzības ministrs.

Ministrs gan piebilda, ka gadījumā, ja Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko arī turpmāk paliks pie varas, Baltkrievijas kaimiņvalstīm būs uzmanīgi jāvēro potenciālā Baltkrievijas integrācija Krievijā, kā arī jāskatās - kāda būs cena, ko Lukašenko būs jāmaksā Krievijai par palikšanu pie varas.

Kā vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs, ar šādu paziņojumu R. Karoblis nācis klajā pēc tam, kad šonedēļ apmeklēja Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas sēdi, kurā tika pārrunāta situācija Baltkrievijā.

Baltkrievija ir ierauta politiskā krīzē kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās uzvaru ar nodoto balsu falsifikāciju un pēcāk sekojošo protestu brutālo apspiešanu, panāca ilgstošais valsts autoritārais līderis A. Lukašenko. Neraugoties uz politisko krīzi, Baltkrievijas un Krievijas bruņotie spēki pagājušajā nedēļā uzsāka kopīgas militārās mācības “Slāvu brālība 2020”.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka mācības ilgs līdz 25. septembrim un tajās tiks iesaistīti 800 karavīru un 170 tehnikas vienības no abu valstu bruņoto spēku puses.

Lietuvas aizsardzības ministrs gan norādīja – pagaidām būtisks Krievijas bruņoto spēku klātbūtnes pieaugums Baltkrievijas teritorijā nav novērots. “Pagaidām mūsu rīcībā nav indikāciju, ka Krievijas bruņotie spēki varētu palikt Baltkrievijā arī pēc mācību beigām. Ja tā būtu plānots, tad tiktu iesaistīti Krievijas kontingenta apgādei nepieciešamie loģistikas mehānismi,” viņš atzina.

Arī Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Laurins Kasčiuns (Laurynas Kasčiūnas) atzina, ka Baltkrievijā notikušās militārās mācības nerada draudus, neraugoties uz atsevišķu demonstratīvu elementu klātbūtni laikā, kad mācības vēl tika gatavotas.

Dalies ar šo ziņu