NATO piloti Krievijas lidmašīnas Baltijas gaisa telpā pārtver regulāri

NATO
Sargs.lv/LRT.lt/Reuters
Nato gaisa spēki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kopš 2004. gada, kad NATO sabiedroto lidmašīnas veic gaisa patrulēšanas operāciju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpā, Krievijas lidmašīnas ceļā uz Kaļiņingradas apgabalu tiek pārtvertas regulāri. Vairumā gadījumu šo lidaparātu sakaru sistēmas bijušas izslēgtas, bet lidojumu plāni iepriekš nav saskaņoti, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT”.

Ziemeļeiropas gaisa patruļu komandieris Vācijas gaisa spēku ģenerālleitnants Klauss Haberzecers (Klaus Habersetzer) norāda, ka Krievijas lidmašīnas Baltijas gaisa telpā tiek pārtvertas gandrīz katru dienu. Lai tās pārtvertu, NATO lidmašīnas Krievijas lidaparātiem pietuvojas ar ātrumu līdz pat 900 km/h.

2019. gada augustā NATO Krievijas gaisa spēkus vainoja nedrošu manevru veikšanā, kad Spānijas gaisa spēku pilotētās gaisa patruļas lidaparāti pārtvēra Krievijas Aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidaparātu un to pavadošos iznīcinātājus. Krievijas delegācija šādu pārlidojumu un atrašanos Baltijas gaisa telpā nebija saskaņojusi, tāpat Krievijas lidaparātiem bija izslēgtas komunikāciju sistēmas, lai NATO piloti ar tiem nespētu sazināties.

Savukārt ziņu aģentūras “Reuters” rīcībā esošā informācija liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem Baltijas gaisa telpas pārkāpumu skaits pēdējā laikā tomēr ir sarucis. Tieši šī iemesla dēļ NATO arī nesen nolēma samazināt Baltijas gaisa telpā patruļu veicošo lidaparātu skaitu no 13 uz astoņām patruļas lidmašīnām.

Dalies ar šo ziņu