J.Luiks: ja nebūtu NATO lidmašīnu, Krievija Igaunijas gaisa telpu pārkāptu biežāk

Viedoklis
Sargs.lv
lidmašīnas
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ja Baltijas valstīs nebūtu izvietota NATO gaisa telpas patrulēšanas misija, Krievijas bruņoto spēku lidmašīnu veiktie gaisa telpas pārkāpumi Baltijas valstīs būtu biežāki un rupjāki. Šādu viedokli intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” pauda Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik).

Viņš stāstīja, ka NATO patruļidmašīnām pēdējā laikā bijis 51 “Alfa Scramble”  izsaukums, kas nozīmē, ka gaisa telpu pārkāpis neidentificēts lidaparāts. Vienlaikus Igaunijas aizsardzības ministrs uzsvēra – kopš  Baltijas valstu debesis sargā NATO iznīcinātāji lidmašīnas, vairs rupju gaisa telpas pārkāpumu nav. 

“Mans vienīgais skaidrojums šādai Krievijas rīcībai ir tāds, ka tā šādi tā rāda savus politiskos muskuļus. Krievijas lidmašīnām ir pieejama plaša teritorija ar starptautisko gaisa telpu ne tikai virs Baltijas jūras, bet arī virs Somu līča. Tādējādi Krievijas lidmašīnām vispār nebūtu vajadzības ielidot Igaunijas gaisa telpā, vai tai pietuvoties.”
Luiks
Igaunijas aizsardzības ministrs
Jiri Luiks (Jüri Luik)

Igaunijas aizsardzības ministrs arī uzsvēra - Baltijas valstu gaisa telpas neaizskaramības nodrošināšanai NATO patruļlidmašīnu misijai ir ārkārtīgi liela vērtība. Ja šādas misijas nebūtu, Krievijas īstenotie pārkāpumi būtu biežāki un rupjāki.

Dalies ar šo ziņu