"Sargs.lv" reportāža: kā pierobežā aizvadīja civilmilitārās sadarbības mācības "NATRIX 24"

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Mācības "NATRIX 24" Rēzeknē
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Turpinot mācībās “Namejs” un “Pilskalns” apgūtās teorijas pārbaudīšanu praksē, pagājušonedēļ visā Latvijā norisinājās civilmilitārās sadarbības vingrinājums “NATRIX 24”, kura mērķis bija trenēt tieši Zemessardzes bataljonus apzināt informāciju par civilo vidi savā atbildības rajonā un komunicēt ar vietējo pašvaldību un sadarbības partneriem, lai trenētu sadarbību krīzes situācijās. “Sargs.lv” komandai šoreiz bija iespēja sekot līdzi mācību norisei Rēzeknē, viesojoties gan Zemessardzes 32. kājnieku bataljonā, gan Rēzeknes novada pašvaldībā.

Kaut gan mācības “NATRIX 24” norisinājās visā Latvijas teritorijā, iesaistot 20 Zemessardzes bataljonus, mūsu uzdevums šoreiz bija pievērst uzmanību tieši Latvijas pierobežai, kur vienlaikus ar mācību izspēli tika uzsākta arī robežas žoga trūkstošo posmu izbūve, pirmo reizi sadarbojoties VAS “Valsts nekustamie īpašumi” un NBS personālam. Ne mazāk svarīgs aspekts bija arī pakāpeniski pieaugošā nelegālo robežas šķērsotāju aktivitāte, iestājoties siltākiem laikapstākļiem un turpinoties agresorvalstu Baltkrievijas un Krievijas kopīgi īstenotajām hibrīdkara aktivitātēm pret mūsu valsti.

Mācību “NATRIX 24” mērķis bija trenēt Zemessardzes spēju reaģēt tieši arvien pieaugoša hibrīdā apdraudējuma situācijā. Mācību scenārijs paredzēja, ka Krievijas bruņotie spēki sāk uzbrukuma formāciju veidošanu pie Latvijas un Igaunijas robežas, vienlaikus pastiprinot savas hibrīdās aktivitātes Latvijas teritorijā, kurinot iedzīvotājus uz protestiem un cenšoties panākt savu ietekmes aģentu ievēlēšanu ES parlamenta vēlēšanās. Rezultātā tiek pieņemts lēmums par papildu sabiedroto spēku izvietošanu Latvijas teritorijā 20 kaujas spējīgu bataljonu apmērā, attiecīgi ZS bataljoniem ir uzdevums nodrošināt sabiedroto ienākšanu un uzturēšanos savos atbildības rajonos.

“Šīs ir vienas no pirmajām mācībām, kuru ietvaros veicam uzdevumu plānošanu un organizēšanu reālos apstākļos. Iepriekš šāda veida mācībās mums ir bijusi tikai tā dēvētā “galda spēle”. Šoreiz mēs tiekamies ar sabiedroto pārstāvjiem, plānojam uzdevumu uzpildi bataljonā un iesaistām arī vietējos iedzīvotājus, konkrēti, tiekamies ar Rēzeknes novada domes priekšsēdētāju un vietējiem uzņēmējiem, lai iesaistītu arī viņus šajā scenārijā,” par mācību “NATRIX 24” norisi sarunā ar “Sargs.lv” stāsta Rēzeknē bāzētā Zemessardzes 32. kājnieku bataljona komandieris majors Zigmārs Krišāns.

Viņš atklāj, ka “NATRIX” viņa bataljonam ir lieliska iespēja pilnveidot reālu sadarbību ar sabiedrotajiem, pārvarot valodas un kultūras barjeras, kā arī mācīties no savām kļūdām. Komandieris pauž cerību, ka šīs mācības būs regulāras arī turpmāk, ļaujot praksē uzlabot savas spējas. No 32. kājnieku bataljona mācībās piedalās civilmilitārās sadarbības, izlūkošanas un plānošanas daļas speciālisti, kā arī pats bataljona komandieris.

 

“Mēs trenējam spējas, kā varam uzņemt šīs ienākošās sabiedroto spēku vienības, lai nodrošinātu tām visu nepieciešamo dzīvošanai šeit uz vietas un saņemtu no tām efektīvu atbalstu mūsu aizsardzībai. Tas primāri ietver savstarpējo informācijas apmaiņu un sadarbības nostiprināšanu,” norāda komandieris.

Ienākošo spēku pārstāvjus Rēzeknē spēlē reāli civilmilitārās sadarbības speciālisti no Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā, bet kopumā mācībās visā Latvijā piedalās karavīri un zemessargi no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Jūras spēkiem, Mācību vadības pavēlniecības, Zemessardzes, kā arī sabiedroto spēki no ASV 5. korpusa, NATO Multinacionālās ziemeļu divīzijas un NATO Spēku integrācijas vienības.

Image
Mācības "NATRIX 24" Rēzeknē
Mācības "NATRIX 24" Rēzeknē. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Mācības sākās trešdien ar kopēju instruktāžu visu bataljonu pārstāvjiem NBS Apvienotajā štābā, bet ceturtdienas rītā jau katrā Zemessardzes bataljonā noritēja individuāls darbs. Sākumā bataljona personāls tikās ar sabiedroto pārstāvjiem, noskaidrojot viņu vajadzības kaujas grupas uzņemšanai, pēc tam noritēja tikšanās ar pašvaldību un potenciālo sabiedroto izmitināšanas vietu apsekošana.

Rēzeknē 32. kājnieku bataljona komandieris kopā ar saviem speciālistiem un sabiedrotajiem devās uz vizīti pie Rēzeknes novada pašvaldības priekšsēdētāja Monvīda Švarca (“Vienotība”), lai pārrunātu situāciju un turpmāko sadarbību.

“Pašvaldībai ir pietiekami liela pieredze civilās aizsardzības sistēmā. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, šis jaunais izaicinājums civilmilitārajai sadarbībai liek raudzīties uz lietām daudz plašāk un nopietnāk,” sarunā ar “Sargs.lv” pašvaldības iesaisti mācībās komentē pašvaldības vadītājs. “Būtiska ir sadarbība ar plašu partneru loku, lai novērstu savstarpējo aktivitāšu konfliktēšanu, un komunikācija ar sabiedrību – tai jābūt laicīgai, vienkāršai un saprotamai,” viņš piebilst.

Monvīds Švarcs norāda, ka reālas krīzes situācijā ir runa par resursu iesaisti un to, kā pašvaldība var piedāvāt savus resursus un sagatavot sabiedrību. Kā liecina Ukrainas pieredze, sabiedrība X stundā dalās trīs grupās – pirmā glābj sevi un savu ģimeni, otrā patriotisku jūtu vadīta dodas karā, bet trešā grupa ir pati neprognozējamākā, kas var nostāties ienaidnieka pusē.

“Ja mēs runājam par civilās aizsardzības pasākumu klāstu, kaut vai par evakuāciju vai izmitināšanu un kritiskās infrastruktūras uzturēšanu, mums ir atslēgas personas katrā vietā – šiem cilvēkiem arī jāsaprot, ka X stundā mūsu uzdevums ir palikt savās vietās un nodrošināt cilvēkiem ikdienā nepieciešamo. Mēs nedrīkstam visi rauties uz fronti vai bēgt, jo citādi sabruks visa civilās aizsardzības sistēma,” uzsver Rēzeknes novada pašvaldības vadītājs.

Pašvaldība ir papildinājusi savu civilās aizsardzības plānu, iekļaujot tajā arī informatīvās kampaņas nepieciešamību krīzes situācijās, apziņošanas shēmu un aktivitātes, lai cilvēkiem pamatotu viņu lomu kritiskās infrastruktūras uzturēšanā. “Nesen, tiekoties ar citu pašvaldību vadītājiem, runājām par to, ka neesam savus cilvēkus pietiekami labi informējuši un sagatavojuši tīri praktiski viņu rīcībai X stundā, tāpēc tuvākajā laikā ķersimies arī pie šī jautājuma risināšanas,” piebilst Monvīds Švarcs.

Viņš atzīmē, ka Rēzeknes pašvaldībai ir vairāku gadu pieredze savstarpējā sadarbībā ar NBS un citiem dienestiem, kā arī to, ka sadarbības pamatā ir tieši personiskie kontakti – cilvēki, kuriem ir izpratne par pašvaldības problēmām un kuri meklē iespējas viens otram palīdzēt.

Image
Mācības "NATRIX 24" Rēzeknē
Mācības "NATRIX 24" Rēzeknē. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Runājot par situāciju pierobežā, gan majors Zigmārs Krišāns, gan Monvīds Švarcs pauž, ka situācija tiek kontrolēta un pēdējo gadu laikā veikti pasākumi drošības stiprināšanai. Tiesa, novada pašvaldības vadītājs gan piebilst, ka sagaida no valsts lielāku atbalstu ne tikai fiziskās drošības uzlabošanā, kas ir pašsaprotama lieta, bet arī reģiona ekonomiskās izaugsmes veicināšanā.

“Mums ir laba sadarbība ar Ludzas robežsardzes pārvaldi. Veicam reālus uzdevumus un iesaistām robežsargus savās mācībās. Trenējamies hibrīdā apdraudējuma novēršanai, mums ir plānotas arī kopīgas lauka taktiskās mācības ar policiju un robežsardzi, kur atstrādājam galvenos uzdevumus – cilvēku meklēšanu, patrulēšanu kopā ar policiju pilsētā un ārpus apdzīvotām vietām,” situāciju pierobežā raksturo Zemessardzes 32. kājnieku bataljona komandieris. “Nevajag gaidīt nelaimi – kad tā pienāks, to risināsim. Iesaistīsim vairāk resursu, piesaistīsim palīdzību no Latgales brigādes.”

Dalies ar šo ziņu