Noslēdzies mācību cikla “Namejs 2022” rudens posms Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildības zonā

Militārās mācības
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 5. līdz 9. oktobrim Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildības teritorijā norisinājās militāro mācību cikla “Namejs 2022” rudens posms. Zemessardzes 1.Rīgas brigāde mācību laikā pilnveidoja iemaņas aizsardzības un aizkavēšanas operāciju veikšanā savā atbildības teritorijā, tostarp kopā ar NATO sabiedrotajiem un Rīgas pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem.

Mācību norise tika veikta realitātei pietuvinātos apstākļos, tādējādi nostiprinot prasmes aizsargāt savu atbildības teritoriju – novadus, pilsētas, pagastus, ciemus. Mācību norisi atbalstīja un iesaistījās gan valsts un pašvaldību iestādes, gan arī pārstāvji no privātā sektora uzņēmumiem un organizācijām, sniedzot dažāda veida atbalstu, tādejādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Mācību vingrinājuma laikā Zemessardzes 13. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi Daugavas labajā krastā veica vairākas aizsardzības operācijas ar mērķi aizkavēt pretinieku. Atbalstu nosacītā pretinieka aizkavēšanai sniedza SIA “Rīgas satiksme”, kas, izmantojot vairākus trolejbusus, bloķēja tālāko pretinieka virzību. 

Zemessardzes 19. kaujas nodrošinājuma bataljons mācību ietvaros pretinieka aizkavēšanu veica kopā ar sabiedrotajiem – NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīriem no Kanādas. Aizkavēšanas operācijas veiksmīgā realizācija apturēja pretinieka spēkus pie Salaspils uz autoceļiem A4 un A6.

Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons darbojās savā atbildības teritorijā un mācību dalībnieki papildināja militārās iemaņas aizsardzības un kaujas atbalsta uzdevumu veikšanā.

Zemessardzes Studentu kājnieku bataljons diennakts režīmā militāros mācību vingrinājumus veica Ķekavas novadā. Bataljona uzdevumu izpildi atbalstīja SIA “Rīgas meži” ar pretmobilitātes šķērsli, kas veiksmīgi aizkavēja pretinieka kājnieku kaujas mašīnas un pretinieka spēku tālāko virzību.

Bauskas novadā mācību uzdevumus veica Zemessardzes 53. kājnieku bataljons kopā ar Lietuvas brīvprātīgo militāro organizāciju KASP. Apmācības kopā ar kaimiņu valsts zemessargiem apliecina gatavību sadarboties reģiona aizsardzības uzdevumu izpildei.

Dānijas Bruņoto spēku mehanizētais kājnieku bataljons atbalstīja mācību realizāciju gan Rīgā un Ķekavas novadā. Sabiedroto dalība mācībās ļauj pilnveidot dažādu vienību savietojamību un koordināciju, ļaujot paaugstināt vienību spēju ātri un efektīvi izpildīt dažādus uzdevumus valsts aizsardzībai.

Zemessardzes 1. Rīgas brigāde mācību uzdevumu izpildē iesaistīja civilos sadarbības partnerus – SIA “Rīgas satiksme” un SIA “Rīgas meži” ar mērķi veikt kopīgu plānošanu un praktiski realizēt pretmobilitātes šķēršļu izvietošanu un mobilitātes nodrošināšanu mācību vingrinājuma dalībniekiem. Šāda civilā sektora iesaiste un izpratnes veicināšana miera laikā mācību ietvaros var kļūt izšķiroša krīzes situācijā, lai Nacionālie bruņotie spēki varētu aizsargāt civiliedzīvotājus.

Valsts policijas ekipāžas militāro mācību laikā atbalstīja militāro mācību norisi, nodrošinot ceļu satiksmes organizāciju un vispārējās kārtības uzturēšanu.

Vairāk nekā 1500 Zemessardzes 1. Rīgas brigādes karavīru, zemessargu un rezerves karavīru piedalījās militāro mācību cikla “Namejs 2022” rudens posmā. Militāro mācību regulārai norisei ir būtiska loma, lai uzturētu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, kurām vienmēr jābūt nemainīgi augstā līmenī, lai tie vienmēr būtu gatavi savlaicīgi reaģēt uz potenciāliem apdraudējumiem un garantētu Latvijas drošību.

Vairāk informācijas par Zemessardzes 1. Rīgas brigādes dalību militāro mācību cikla  “Namejs 2022” rudens posmā var skatīt 1. Rīgas brigādes sociālā tīkla – Facebook kontā, kā arī Latvijas armijas sociālo tīklu kontos, kā arī Nacionālo bruņoto spēku tīmekļa vietnē www.mil.lv.

Dalies ar šo ziņu