Zemessardzes 1.Rīgas brigāde mācībās “Namejs” trenējas ar NATO sabiedrotajiem un pašmāju uzņēmumiem

Militārās mācības
Sargs.lv
Namejs
Foto: Dānijas karavīri kopā ar 1. Rīgas brigādi piedalās mācībās "Namejs 2022"/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes zemessargi un karavīri militāro mācību cikla “Namejs 2022” rudens posmā pilnveidoja militārās iemaņas pilsētvidē un lauku teritorijās sadarbībā ar NATO sabiedrotajiem un pašmāju uzņēmumiem. Tika izspēlēti scenāriji, kad vieni spēlē nosacītā pretinieka lomu, cenšoties ar kaujas bruņumašīnām nokļūt līdz Rīgai, savukārt zemessargi kopā ar Rīgas pašvaldības uzņēmumu “Rīgas satiksme” un SIA "Rīgas meži" īstenoja pretmobilitātes pasākumus, lai maksimāli aizkavētu pretinieka virzību.

Dānijas bruņoto spēku karavīri spēlēja nosacītā pretinieka lomu, cenšoties ar kaujas bruņumašīnām nokļūt līdz Rīgai. Savukārt zemessargi īstenoja pretmobilitātes pasākumus, lai maksimāli aizkavētu pretinieka virzību. 

NATO sabiedrotie no vairākām valstīm arī sniedza atbalstu aizsardzības pasākumu plānošanā.

Savukārt Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljons mācībās taktiskos vingrinājumus izpildīja kopā Ādažu bāzē izvietotās NATO kaujas grupas vadošās valsts –  Kanādas bruņoto spēku karavīriem, demonstrējot NATO vienotību, spēku un apņēmību.

Image
Namejs
Foto: srž. Edgars Grundšteins
Kā norāda 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns, plaša mēroga militāro mācību organizācija un norise nav iespējama bez sabiedrības, valsts un dažādu dienestu atbalsta. Tāpēc pateicība Valsts policijas darbiniekiem, kuri mācību laikā sniedza visu nepieciešamo atbalstu veiksmīgai mācību norisei.
Image
Namejs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Tāpat mācībās tika izspēlēts scenārijs, kad pretinieka spēki uzbrūk un tie ir jāaizkavē ar īpašiem pretmobilitātes šķēršļiem. Tos radīt palīdzēja uzņēmums SIA "Rīgas meži", kas nodrošināja baļķu krāvumu, bloķējot nosacītā pretinieka virzību.

Image
Namejs
Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt 7. oktobrī Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljons veica militāro mācību “Namejs 2022” rudens posma praktiskos vingrinājumus Juglā, Rīgā sadarbībā ar Rīgas pašvaldības uzņēmumu “Rīgas satiksme”, kas Rīgas aizsardzības operāciju atbalstīja ar pretmobilitātes šķēršļu izveidošanu. Vingrinājuma norisi atbalstīja arī Valsts policija, ierobežojot satiksmi.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes vadība norāda – gan “Rīgas satiksme”, gan SIA "Rīgas meži" ir būtiski partneri, kas apliecina savu gatavību atbalstīt Zemessardzi un krīzes gadījumā – arī visas Latvijas valsts aizsardzību

Šādas izpratnes veicināšana miera laikā var kļūt izšķiroši svarīgi krīzes situācijā, kad civilās vides atbalsts ir ļoti būtisks.  

Dalies ar šo ziņu