Militārajā poligonā “Mežaine” turpinās “Namejs 2022” rudens posma mācības

Militārās mācības
Sargs.lv
ASV bruņoto spēku helikopteris "Black Hawk"
Foto: Aizsardzības ministrija

30.septembrī Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību “Namejs 2022” rudens posma ietvaros, Kuldīgas novada Raņķu pagastā, militārā poligonā “Mežaine” notiks Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes vienību un štāba kaujas spēju pilnveidošanas mācības sadarbībā ar Polijas bruņoto spēku karavīriem, kuru mērķis ir pārbaudīt vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei.

Poligonā tiks trenēta bataljonu gatavība kaujas darbību veikšanai gan apbūvētā vietā, gan mežainā apvidū un pretmobilitātes spēju, kas sevī ietver spridzināšanu un nesprāgstošo šķēršļu ierīkošanu. Zemessargi un karavīri veiks aizkavēšanas un aizsardzības operācijas un pildīs citus mācību scenārijā noteiktos uzdevumus.

Tiks trenēta arī Kurzemes brigādes Medicīniskā atbalsta spēja, kur Medicīnas rotas speciālisti izvērsīs mobilo cietušo aprūpes centru un plānots, ka  sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Kurzemes reģionālo centru un ASV gaisa spēku vienību, kas dislocēta Lielvārdē, veiks cietušo nogādāšanu  Kuldīgas slimnīcā.  

Jau ziņots, ka  no 5. septembra līdz 9. oktobrim Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā norisināsies Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību “Namejs 2022” rudens posms. Mācības notiks Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā gan pilsētvidē – Liepājā un Ventspilī, Ventspils ostas teritorijā, gan Dienvidkurzemes, Dobeles, Jelgavas, Kuldīgas, Saldus, Talsu, Tukuma un Ventspils novadu teritorijās, kā arī militārajā poligonā “Mežaine”. Militāro mācību uzdevumi tiks veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošiem zemes īpašumiem.

Militāro mācību cikls “Namejs” ir iepriekš plānots un visā Latvijā norisinās kopš 2014. gada. Militāro mācību regulārai norisei ir būtiska loma, lai uzturētu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes kaujas spējas. Mācībām vienmēr jābūt nemainīgi augstā līmenī, lai zemessargi un karavīri vienmēr būtu gatavi savlaicīgi reaģēt uz potenciāliem apdraudējumiem un garantētu Latvijas drošību.

Nacionālajos bruņotajos spēkos septembrī un oktobrī intensīvi norisināsies militāro mācību cikls, kura laikā pa Latvijas valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietosies Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārās tehnikas vienības. Mācību uzdevumu izpildes laikā periodiski notiks dažādu militāro gaisa kuģu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā, kā arī kaujas šaušana poligonos.

Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par mācību norisi Latvijas novados Latvijas armijas sociālo tīklu kontos, kā arī Nacionālo bruņoto spēku tīmekļa vietnē www.mil.lv, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes Facebook lapā https://www.facebook.com/ZS4KBde.

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret notiekošajām militārajām mācībām, kas vērstas uz visaptverošas valsts aizsardzības spēju pilnveidošanu un reģionālās drošības stiprināšanu.

Dalies ar šo ziņu