Augustā zemessargi un karavīri Cēsīs apguva pirmo palīdzību un pirmo paplašināto palīdzību

Militārās mācības
Sargs.lv
Zemessargi apgūst pirmās paplašinātās medicīniskās palīdzības kursu
Foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde

Augustā Cēsīs, militārajā bāzē “Pipariņi” karavīri un zemessargi apguva pirmās palīdzības un pirmās paplašinātās palīdzības kursu, kuru organizēja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rota.

Kurss augustā norisinājās divas reizes pa piecām dienām un kopā kursu beidza 33 zemessargi un karavīri no visiem brigādes bataljoniem, kuriem nav iepriekšējās medicīniskās izglītības un iemaņas. Savukārt kursa instruktori bija Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīri-glābēji un Medicīnas rotas zemessargi, kuri ikdienā strādā civilajās medicīnas iestādēs, piemēram, Vidzemes slimnīcā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, dažādās privātpraksēs un citur.

Kursa laikā apmācāmie ieguva zināšanas un prasmes, lai pēc šī kursa prastu rīkoties situācijās, kad nepieciešams glābt savu vai biedra dzīvību, prastu novērtēt cietušā traumu, veikt kaujā cietušo aprūpi, atdzīvināšanu, dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanu, žņauga lietošanu, ķīmisko vielu izraisītas traumas aprūpi, cietušā pārvietošanu un novietošanu un daudzas citas svarīgas prasmes, kas nepieciešamas, lai cietušais būtu drošībā, līdz tas tiek nodots Neatliekamās medicīniskā palīdzības dienestam vai nogādāts militārajā mobilajā pirmās palīdzības punktā.

Pirmās paplašinātās palīdzības kurss ir obligāts visiem zemessargiem un karavīriem, uzsākot dienestu. Pēc šī kursa karavīriem un zemessargiem ir iespēja pilnveidoties un apgūt karavīra-glābēja kursu. Kursā tiek apgūtas prasmes palīdzības sniegšanai bīstamās jeb karadarbības zonas un citos dzīvībai kritisko apstākļos. Karavīra-glābēja uzdevums ir nogādāt ievainotos no kaujas lauka līdz drošai zonai un veikt cietušā stabilizāciju, lai pēc tam pārvestu uz slimnīcu vai pagaidu militārās medicīnas aprūpes punktu.

Lai pievienotos Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Medicīnas rotai, interesenti ir aicināti rakstīt uz esizemessargsatmil [dot] lv, zvanīt uz tālruni 26518784 vai personīgi ierasties tuvākajā Zemessardzes bataljonā.

Dalies ar šo ziņu