NATO kuģi piedalās Polijas Jūras spēku mācībās

Militārās mācības
Sargs.lv/mc.NATO.int
NATO
Foto: Foto: mc.nato.int

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi kopā ar Polijas Jūras spēkiem noslēguši jūras mācībās “BELONA21/II”, uzlabojot savstarpējo sadarbību un trenējoties Polijas teritoriālajos ūdeņos Baltijas dienvidu daļā.

Kā norāda NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandieris komandkapteinis Mihals Džugans (Michal Dziugan), NATO kuģu grupai, kuras sastāvā ir kuģi no daudzu sabiedroto valstu jūras spēkiem, katrs treniņš ar partneriem ir nenovērtējams. “Šīm mācībām ir arī personiska nozīme, jo NATO kuģu grupas sastāvā sadarbojamies ar manu dzimto Polijas jūras floti,” viņš saka.

SNMCMG1 galvenais kuģis ir Vācijas Jūras spēku kuģis “FGS Elbe”, un tas bija iesaistīts visās mācību aktivitātēs, trenējoties mīnu meklēšanā noteiktajos apgabalos Baltijas jūrā – Ščecinā un Polijas galējos ziemeļrietumos  - Svinoujscē. Pēc mācībām kuģu grupa vairākas dienas arī uzturējās ostas vizītē Ščecinā.

Polijas Jūras spēku komandiera M. Džugana vadībā NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupas sastāvā pašlaik atrodas vadošais kuģis “FGS Elbe”, uz kura dien personāls no vairākām sabiedroto valstīm,  un divi mīnu meklētājkuģi – “HNLMS Vlaardingen” un “FGS Bad Bevensen”, kā arī divi “Seahund” bezpilota lidaparāti.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. SNMCMG1 ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā.

No 8. jūlija līdz oktobra sākumam NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā dežūrā atradās arī NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras mīnu kuģis M-06 ”Tālivaldis”, kuru komandēja kuģa komandieris komandleitnants Artūrs Knoks. Dežūras aktīvā fāze Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā norisinājās no 8. jūlija, un 16. oktobrī kuģis atgriezās Liepājas ostā.

Dalies ar šo ziņu