Igaunijas bruņotie spēki uz neplānotām militārām mācībām “Okas 2021” izsauc rezervistus

Militārās mācības (Papildināts)
Sargs.lv/ERR.ee/BNS
Igaunija
Foto: Pirmie rezervisti ierodas uz izsludinātajām mācībām "Okas 2021". Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Igaunijas Aizsardzības ministrija uz nedēļu ilgām militārām mācībām “Okas 2021” ir izsaukusi 1684 Igaunijas Aizsardzības spēku rezervistus, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”. Mācību laikā arī plānots trenēties pagaidu robežžoga būvniecībā, kas varētu būt aktuāli, ja nelikumīgie robežšķērsotāji izdomātu Igaunijā ierasties no Krievijas puses.

Pēc Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera ģenerālleitnanta Martina Herema priekšlikuma uz gatavības mācībām laikā no 17. līdz 25. novembrim izsaukti 1636 rezervisti, galvenokārt no inženieru vienībām. Rezervistiem, kuru vienības ir iesaistītas mācībās, nekavējoties jāierodas norādītajā tikšanās vietā.

Mācību mērķis ir pārbaudīt kaujas gatavību un komandķēdes darbību no brīža, kad valdība pieņēmusi šādu lēmumu, līdz pat brīdim, kad rezervisti ierodas noteiktajā vietā. Mācībās tiks trenēta arī sadarbība ar Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldi, tāpat rezervisti-inženieri pierobežas zonās izbūvēs arī pagaidu žogus.

Tajā pašā laikā Igaunijas valdība norāda – mācībām ir tikai izmēģinājuma raksturs, pašlaik Igaunijai nav tūlītēju drošības apdraudējumu. Aizsardzības ministrs Kalle Lānets apstiprināja, ka Igaunijas Aizsardzības spēku uzdevums ir nodrošināt to, ka valsts ir gatava jebkādām krīzes situācijām.

“Uz Igaunijas rezerves armiju balstītais valsts aizsardzības modelis ir pierādījis savu efektivitāti kā labs atturēšanas līdzeklis. Drošība nerodas pati no sevis, tāpēc Igaunijai arī miera laikā ir jāveic regulāras militāras mācības, lai saglabātu un palielinātu rezerves struktūras ātrās reaģēšanas spējas,” viņš norāda.

Mācības notiek laikā, kad Minskas režīma organizētā migrantu krīze uz Baltkrievijas un Polijas robežas uzņem aizvien lielākus apgriezienus. Pēdējās dienās arī Igaunijā ir notikušas diskusijas par to, kā Igaunija sevi aizstāvēs situācijā, ja migranti mēģinātu šķērsot Igaunijas robežu no Krievijas puses. Tāpēc Igaunija gatavojas, preventīvi veidojot pagaidu robežžogu.

Kā norāda viens no Igaunijas Aizsardzības spēku rezervistiem, viņš saņēmis ziņu, ka nekavējoties jāierodas. Viņš ātri izkārtojis savas ikdienas gaitas tā, ka uzreiz arī varējis ierasties. "Man mājās ir divi kaķi, bija jānoorganizē, kas viņus pabaros, kamēr manis nav. Pats strādāju neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā un teicu priekšniekam - došu ziņu, kad būšu atpakaļ. Paņēmu līdzi nepieciešamākās lietas un - te nu es esmu!" viņš saka.

Arī Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta preses dienests apstiprināja - Igaunijas austrumu robežas stiprināšanai atsevišķos posmos tiks izvietots pagaidu dzeloņstiepļu žogs.

Viens no uzdevumiem rezervistu papildu mācībās "Okas" būs uz  robežas ar Krieviju izvietot barjeras kopumā 40 kilometru garumā. Dzeloņstiepļu žogs atradīsies ne vairāk kā desmit vietās, kur, pēc Policijas un robežsardzes departamenta vērtējuma, ir augstāks nelikumīgas robežšķērsošanas risks.

Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektors Elmārs Vahers uzsvēra, ka Igaunijas robežas apdraudējuma līmenis nav mainījies un pašlaik nav risku, ka pastiprināsies migrācijas spiediens uz robežu.

"Notikumu Polijā, Lietuvā un Latvijā dēļ ir jāpastiprina pierobežas infrastruktūra arī Igaunijā, tādēļ Policijas un robežsardzes departaments ierosinājis valdībai paātrināt robežas izbūvi. Papildu mācību "Okas" laikā ar valdības lēmumu varēsim nostiprināt robežu ar pagaidu norobežojumu, kuru izvietosim atsevišķos robežas posmos," paziņoja Vahers.

Jau ziņots, ka arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks nedēļas nogalē NBS izdeva pavēli par neplānotām militārām mācībām Latgales reģionā.  Bruņoto spēku mācības "Decisive Point" Latvijas Dienvidaustrumos sākušās 13. novembrī un ilgs līdz 12. decembrim. Tajās piedalās apmēram 3000 bruņoto spēku pārstāvju, tai skaitā zemessargi no Zemessardzes 1. Rīgas brigādes, 2. Vidzemes brigādes, 3. Latgales brigādes un 4. Kurzemes brigādes.

Dalies ar šo ziņu