Jūras spēki piedalās starptautiskās mācībās “Northern Coasts 2021”

Militārās mācības
Sargs.lv
Jūras spēku kuģis "Virsaitis"
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

No 10. līdz 23. septembrim Zviedrijas teritoriālajā jūrā norisināsies starptautiskās jūras spēku mācības “Northern Coasts 2021”.

 

Mācībās “Northern Coasts 2021” uz Latvijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģa A-53 “Virsaitis” atradīsies divu kuģu grupu štābs, ko vadīs Igaunijas Jūras spēku virsnieki. Savukārt Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) komandieris komandkapteinis Krists Kristlībs vadīs deviņu kuģu grupu un Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis” nodrošinās štāba funkciju izpildi. Mācībās piedalīsies arī Jūras spēku patruļkuģis P-08 “Jelgava”.

Mācību “Northern Coasts 2021” mērķis ir trenēt kuģu komandu un vienību sadarbību ierobežotos un seklos ūdeņos starptautiskā vidē, izspēlējot dažādu krīžu scenārijus, kā arī veikt mīnu iznīcināšanas treniņus, ieskaitot vēsturisko sprādzienbīstamo objektu iznīcināšanu.

Mācībās “Northern Coasts 2021” kopā piedalīsies 30 kuģi, 10 gaisa kuģi un aptuveni 2000 karavīru no Beļģijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Zviedrijas un ASV.

BALTRON ir viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas darbojas kopš 1998.gada augusta. Baltijas valstu jūras eskadru izveidoja, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Baltijas valstu jūras eskadras mērķis ir nodrošināt Baltijas jūras spēku mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties nacionālu uzdevumu veikšanā un NATO pretmīnu kuģu grupas realizētajās operācijās. Paralēli Baltijas valstu jūras eskadra veicina Jūras spēku savstarpējo savietojamību un sadarbību, tostarp nodrošina pastāvīgas kopīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā, piedalās jūras atmīnēšanas operācijās, militārajās mācībās un misijās, Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu