30. augustā sāksies NBS militārās mācības “Namejs 2021”

Militārās mācības
Sargs.lv
Namejs 2021
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

30. augustā sāksies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ikgadējās vērienīgās militārās mācības “Namejs 2021”, kurās piedalīsies aptuveni 10 000 karavīru no Latvijas armijas un daudzām sabiedroto valstīm. Kā norāda NBS Apvienotā štāba Operatīvās pārvaldes priekšnieks pulkvedis Māris Simsons, Latvijas iedzīvotājiem NBS vienību aktīvā darbība un klātbūtne būs vairāk redzama tieši laikā no 6. līdz 12. un no 20. līdz 26. septembrim, kad notiks lauka taktiskie vingrinājumi, karavīriem un tehnikai izbraucot arī ārpus Ādažu poligona.

Arī šogad mācību norise plānota divās fāzēs. Pirmajā posmā vienības darbosies hibrīdapdraudējuma situācijā, kādu Latvija Baltkrievijas mākslīgi radītās migrantu krīzes laikā faktiski piedzīvo arī pašlaik. Mācību otrais posms jau plānots kā konvencionālā fāze, kas vērsta uz potenciālās karadarbības pārvarēšanas izspēli.

Image
Namejs 2021
Foto: Mācības "Namejs 2020". Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Mācības "Namejs 2020". Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Abām fāzēm sākotnēji ir notiek izspēle štāba līmenī, pārbaudot komandvadības elementus, kam seko lauka taktiskie vingrinājumi. Pulkvedis M. Simsons norāda, ka Latvijas iedzīvotājiem NBS vienību aktīvā darbība un klātbūtne būs vairāk redzama laika posmā no 6. līdz 12. un no 20. līdz 26. septembrim.

Ikgadējo NBS mācību “Namejs” mērķis ir pārbaudīt Latvijas bruņoto spēku aizsardzības plānus – gan nacionāli, gan kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros. To uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot NBS komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras, kā arī īstenot un izvērtēt taktiskās operācijas hibrīda un konvencionāla konflikta apstākļos.

Image
Namejs 2021
Foto: Mācības "Namejs 2020". Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Mācības "Namejs 2020". Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tāpat mācību laikā tiks trenēta NBS spēja uzņemt NATO sabiedrotos spēkus, kas vajadzības gadījumā ierastos Latvijā.

Pulkvedis M. Simsons norāda, ka tikpat svarīga mācību sastāvdaļa ir arī sadarbības stiprināšana ar pašvaldībām, civilajiem partneriem un dažādām organizācijām, kā arī tautsaimniecības resursu daļējas mobilizācijas trenēšana.

“Bez militārās sadaļas mācību laikā vingrināsim sadarbību ar Aizsardzības ministriju, Valsts robežsardzi, Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un pašvaldību civilās aizsardzības komisijām."
Namejs 2021
NBS Apvienotā štāba Operatīvās pārvaldes priekšnieks
pulkvedis Māris Simsons

Mācības “Namejs 2021” norisināsies no 30. augusta līdz 3. oktobrim un plānots, ka tajās piedalīsies aptuveni 10 000 karavīru no visu NBS spēku veidiem un atsevišķām vienībām, kā arī Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā esošās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas un visām Zemessardzes brigādēm. Tāpat mācību treniņos pievienosies arī sabiedroto valstu karavīri no ASV, Polijas, Nīderlandes, Norvēģijas Igaunijas, Dānijas un arī Lietuvā izvietotās NATO kaujas grupas.

Image
Namejs 2021
Foto: Mācības "Namejs 2020". Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Mācības "Namejs 2020". Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Pulkvedis Simsons norāda – Zemessardzes 2. Vidzemes un 3. Latgales brigāde atstrādās konvencionālā kara scenārijus, savukārt 1. Rīgas un 4. Kurzemes brigādes sadarbībā ar NBS Nodrošinājuma pavēlniecību – hibrīdscenāriju un izspēlēs arī uzņemošās valsts lomu.

Tikmēr aizsardzības ministrs atzīst, ka šāda mēroga bruņoto spēku mācībās tiek uzturētas un stiprinātas Latvijas armijas kaujas spējas, kurām vienmēr jābūt nemainīgi augstā līmenī, lai NBS vienmēr būtu gatavi savlaicīgi reaģēt uz potenciāliem apdraudējumiem un Latvijas teritorija un tās iedzīvotāji būtu drošībā.

Image
Namejs 2021
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Paralēli NBS mācībām “Namejs” ik gadu Latvijas, Lietuvas un Polijas pierobežā notiek arī Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības “Zapad 2021”, kuras Baltkrievijas pašpasludinātā prezidenta Lukašenko mākslīgi radītās migrantu krīzes aizsegā šogad iegūs pavisam citu nozīmi.

Pēc oficiālās informācijas, “Zapad” aktīvā fāze plānota no 1. līdz 16. septembrim un pieteikts, ka tajās piedalīsies ap 13 000 karavīru, taču publiskajā telpā izskan informācija, ka viņu skaits varētu būt daudz lielāks un sasniegt līdz pat 200 000. 

Lai arī pamatā NBS mācības “Namejs 2021” notiks poligonos, to norise plānota visā Latvijas teritorijā. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka atsevišķos posmos gan uz valsts, gan pašvaldības nozīmes ceļiem, gan arī mežos un pļavās notiks karavīru un tehnikas pārvietošanās, kas iepriekš ir saskaņota ar attiecīgo teritoriju īpašniekiem vai pašvaldībām.

Image
Namejs 2021

Tāpat NBS vērš uzmanību, ka mācībās tiks izmantota tikai mācību un kaujas imitācijas munīcija, kas rada troksni, bet neapdraud veselību un dzīvību un iedzīvotājus aicina – atrodot mācību norises vietās nepazīstamus priekšmetus, tos tomēr nevajadzētu aiztikt vai pārvietot.

Dalies ar šo ziņu