Kursa priekšnieks: Šī gada rezervistu kursa dalībnieki ir augsti motivēti un morāli spēcīgi

Militārās mācības
Sargs.lv
rezerve
Foto: A. Pabriks un NBS komandieris Alūksnē tiekas ar Rezervistu militārās apmācības kursa rezervistiem. Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Būt jūsu vietā šādā karstumā es laikam tagad negribētu. Tik atklāti, bet ar sev ierasto humora devu rezervistu militārās apmācības kursa dalībniekiem Alūksnē sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. No 3. – 23. jūlijam Kājnieku skolā notiek jau ceturtais rezervistu kurss, ko organizē Nacionālie bruņotie spēki, un ministrs pateicās ikvienam topošajam rezerves karavīram par patriotismu un lēmumu būt daļai no Latvijas bruņotajiem spēkiem. Tikmēr kursa priekšnieks virsseržants Oļegs Kodaļevs atzīst – rezervisti ir ļoti motivēti un morāli stiprāki pat par dažu labu jauno karavīru – militārās pamatapmācības kursa kursantu.

Ceturtais NBS organizētais rezervistu militārās apmācības kurss sākās 3. jūlijā, un to šogad uzsāka 35 rezervisti, no tiem deviņas dāmas. Sākotnēji kursanti piedalījās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes mobilizācijas centru izvēršanas mācībās “Atmoda” Valmierā un Gulbenē un tālāk apmācību turpina Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā Alūksnē līdz pat 23. jūlijam.

Kā, tiekoties ar kursa dalībniekiem, sacīja A. Pabriks, viņiem šajā kursā paralēli citiem pārbaudījumiem jāiztur arī lielais karstums un svelme. “Turieties, galvenais, lai veselība un paldies par jūsu patriotismu! Jūs savā brīvajā laikā esat izvēlējušies iziet šo kursu un kļūt par rezerves karavīriem, tiešām – cepuri nost!” teica ministrs.
Image
rezerves karavīrs
Foto: A. Pabriks un NBS komandieris Alūksnē tiekas ar Rezervistu militārās apmācības kursa rezervistiem. Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
A. Pabriks un NBS komandieris Alūksnē tiekas ar Rezervistu militārās apmācības kursa rezervistiem. Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta viens no rezervistu kursa dalībniekiem Aigars Kļavinskis, viņš pazīst daudzus zemessargus, un tas arī pamudinājis spert šo soli un pieteikties. Līdz šim Aigars bijis Rīgas Tehniskās universitātes bakalaura studiju programmas Starptautisko sakaru vadība un organizēšana students, un 17. jūlijā viņam ir paredzēts izlaidums.

Tieši viens no paziņām-zemessargiem rezervistu kursu esot ieteicis kā alternatīvu Zemessardzei, ja cilvēks vēlas būt daļa no bruņotajiem spēkiem, taču militārajām mācībām nevar veltīt tik daudz laika, kā zemessargi.

“Par militāro jomu nopietnāk aizdomājos tikai šī gada pavasarī, kad apciemoju vecmāmiņu laukos. Viņa pastāstīja dažus dzimtas vēstures faktus, ka abi vectēvi bijuši armijā – viens strēlniekos, otrs leģionārs. Gribēju kaut nedaudz izzināt to, kā viņi ir gatavojušies un kam gājuši cauri.”
rezerve
rezervistu kursa dalībnieks
Aigars Kļavinskis

Viņš arī atzīst, ka sagatavoties tam, kas kursā viņu varētu sagaidīt, palīdzējusi dokumentālā filma “Iezīmētie”, ko noskatījies īsi pirms kursa sākuma. “Pagaidām neliekas tik traki, kā bija filmā. [..] Esam jau mācījušies pirmo palīdzību, topogrāfiju, tāpat arī maršs, soļošana, ierindas mācība, sākām jau darboties arī ar G-36 triecienšauteni,” pēc pirmās apmācību nedēļas saka Aigars, no galvas nosaucot arī sava ieroča numuru.

Savukārt rezervistu kursa kursante Linda Helmane ikdienā ir Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektore. Arī viņu pieteikties pamudinājuši draugi no Aizsardzības ministrijas un arī Nacionālo bruņoto spēku rindām.

“Ilgāku laiku domāju par pievienošanos Zemessardzei, pagaidām gan šķiet, ka ar manu profesionālo dzīvi tas nebūtu īsti apvienojams, tāpēc domāju, ka rezervisti ir ļoti labs pirmais solis, ko spert.”
rezerves karavīrs
rezervistu kursa kursante
Linda Helmane

Aizsardzības nozare Lindu ieinteresējusi jau studiju laikā, kad bijusi praksē Aizsardzības ministrijā un guvusi labu ieskatu šajā sfērā. Rezervistu kursam tieši šovasar pieteikusies, jo gribējusi “izlekt no savas ikdienas”.

“Ar pēdējā pusotra gada notikumiem bijis ļoti grūti sevi izraut pilnībā no aktīva ritma personīgajā dzīvē, tādēļ mani vairāk motivēja izaicināt pašai sevi un izkāpt no komforta zonas. Domāju, ka šī 21 diena to arī paveiks,” par motivāciju piedalīties kursā saka Linda.

Pagaidām viņai veicoties tīri labi, bet Linda apzinās, ka grūtākais vēl tikai priekšā, piemēram, lauka kaujas iemaņas un nedēļa mežā.

“Pirmajā nedēļā mani visvairāk satrauca ieroču apmācība, jo neesmu pirms tam izmantojusi ieroci. Toties tagad varu izjaukt, salikt, un tas man pašai liek justies lepnai par sevi. Mani fascinē skats, ka vakarā cilvēki formastērpos, bet čībās ieročus izjauc un saliek, izjauc un saliek - tāds labs skats,” pauž Linda.

Tikmēr rezervistu militārās apmācības kursa priekšnieks virsseržants Oļegs Kodaļevs, vērtējot ceturtā kursa dalībniekus saka – var just, ka cilvēki ir apņēmīgi, motivēti, entuziasma pilni un palīdz cits citam.

“Šis ir viens no kursiem, ar kuriem tiešām ir patīkami strādāt. Nevaru vērtēt viņu fizisko sagatavotību, taču morāli viņi ir stiprāki par dažu labu militārās pamatapmācības kursa kursantu,” viņš saka, piebilstot – daudz ko rezervisti grib uzzināt papildus un ar interesi klausās visu, ko māca.
rezerves karavīrs
rezervistu militārās apmācības kursa priekšnieks
virsseržants Oļegs Kodaļevs

Kājnieku skolā Alūksnē rezervisti iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas un sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī rezervisti apgūs lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī. Kursa laikā rezervisti apgūs pamatus šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks-operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu.

Tāpat plānots, ka militārās apmācības kursa laikā rezervisti tiks iesaistīti arī “Wise Adder” militārajās mācībās, apgūstot lauka kaujas un citas iemaņas nodaļas līmenī. Apmācības noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Dalies ar šo ziņu