Latvijas pilsoņiem liela interese par dalību šogad gaidāmajā brīvprātīgo rezervistu apmācībā

Militārās mācības
Sargs.lv
rezerves karavīri
Foto: Foto: Ēriks Eriksons

Interesi par šogad gaidāmo brīvprātīgo rezervistu apmācību izrādījuši kopumā 94 pilsoņi, kas ir otrs labākais rādītājs, kopš Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) uzsākta brīvprātīgo rezerves karavīru apmācība, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” stāsta NBS Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes (MRP) priekšnieks Gunārs Upītis.

Viņš gan atzīst – ne visi no interesi izrādījušajiem pilsoņiem varēs arī sākt dienestu. 23 kandidāti jau atsijāti dažādu veselības problēmu dēļ vai arī tādēļ, ka bijuši iepriekš sodīti. Tādējādi šobrīd NBS tālākajai vērtēšanai virza 71 kandidātu, norīkojot tos gan uz veselības pārbaudēm, gan ievācot papildu informāciju no dažādiem reģistriem.

“Apmācāmo skaits nav pašmērķis. Kursā mēs esam gatavi iekļaut līdz pat 60 cilvēkiem. Šis ierobežojums saistīts ar kursa administrēšanu, lai varētu nodrošināt gan apmācāmo izmitināšanu, gan piesaistīt apmācībām nepieciešamos instruktorus. Mums ir svarīgi savākt ne tikai maksimālo pretendentu skaitu, bet galvenokārt nodrošināt augstu kursa kvalitāti.”
Gunārs Upītis
NBS Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks
Gunārs Upītis

Tāpat šogad, atšķirībā no iepriekšējiem trim gadiem, NBS Mācību vadības pavēlniecība ir nopietni pastrādājusi pie kursa satura pilnveides, būtiski samazinot apmācību ilgumu. Ja līdz šim tas bija piecas nedēļas ilgs, tad šogad kursanti karavīra pamatapmācību varēs apgūt trīs nedēļu laikā.

Image
rezerves karavīri
Foto: Foto: Ēriks Eriksons
Foto: Ēriks Eriksons

Skaidrojums kursa satura pārskatīšanai un apmācību ilguma samazināšanai ir tas, ka vairums cilvēku šīs prasmes nevar apgūt, iekļaujoties viena ikgadējā atvaļinājuma laikā.

“Kursa saīsināšana gan nenozīmē, ka apmācību mērķi netiks sasniegti vai arī ka kursanti tiks apmācīti nepilnīgi. Risinājums rasts uz apmācību intensitātes pieauguma rēķina. Tas nozīmē, ka šogad kurss būs intensīvāks un uzsvars tiks likts uz starpdisciplināro saikni, piemēram, viena priekšmeta apmācībā ietverot arī citus priekšmetus,” skaidroja G. Upītis.

NBS Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks atzina, ka šogad puse interesentu ir jaunieši vecumā no 18 līdz 20 gadiem. Apmācību rīkotāji sagaida, ka arī nākotnē brīvprātīgo rezervistu kursa dalībnieku vidējais vecums varētu samazināties, jo šī apmācība varētu būt kā laba alternatīva Jaunsardzes ceturtā līmeņa apmācībām, kā arī Valsts aizsardzības mācības vasaras nometnei. Jaunais trīs nedēļu grafiks būs daudz ērtāks arī augstskolu studentiem.

Image
rezerves karavīri
Foto: Foto: Ēriks Eriksons
Foto: Ēriks Eriksons

Šogad brīvprātīgo rezervistu apmācība notiks no 3. līdz 23 jūlijam. Mācības noslēgsies ar rezerves karavīru integrēšanu mācībās “Wise Adder”, kur viņi praksē varēs pārbaudīt savas pamatapmācībā iegūtās zināšanas un iemaņas.

Jau ziņots, ka brīvprātīgo rezervistu apmācību NBS uzsāka 2018. gadā. Toreiz sākotnējo interesi par militāro apmācību izrādīja vairāk nekā 100 interesentu.

Image
rezerves karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu