NATO spēki trenējas aizsargāt maģistrālos zemūdens komunikāciju kabeļus

Militārās mācības
Sargs.lv/Israel Defense
ASV jūrniece lūkojas tālskatī
Foto: Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Andrea Rumple/U.S. NAVY

NATO pavēlniecība pirmo reizi paziņojusi, ka viens no tās mācību mērķiem ir aizsargāt plašo zemūdens kabeļu tīklu, kas atbild par sakariem un datu apmaiņu starp ASV un Eiropu. Vietne “Military Times” vēstījusi, ka NATO apgalvo, ka Krievija kartē šo kabeļu tīklu, un ka tai varētu būt naidīgi nodomi. 

Pieaugot spriedzei ar Krieviju, 30 NATO dalībvalstis uzsākušas plašas militārās mācības “Steadfast Defender 2021”, tajās piedaloties tūkstošiem karavīru, desmitiem lidmašīnu un kuģu, īpašu uzsvaru liekot uz Melnās jūras reģionu.

Mācību mērķis ir simulēt NATO un atsevišķu valstu reakciju uz uzbrukumu, pārbaudot spēju ātri pārsviest spēkus no ASV uz Eiropu un uzturēt atvērtas piegādes līnijas. Šonedēļ mācībās piedalās 9000 karavīru no 20 valstīm, galveno uzmanību pievēršot Melnās jūras reģionam Krievijas tuvumā, kur Krievijas spēki bieži tiek apsūdzēti kuģošanas brīvības pārkāpšanā.

“NATO ir gatava,” tā pirms manevriem sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piebilstot, ka šīs mācības sūta spēcīgus signālus par alianses spēju ātri izvietot lielu karaspēku un ekipējumu pāri Atlantijas okeānam un visā Eiropā.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka martā Eiropā sākušās vienas no pēdējos gados lielākajām ASV armijas vadītajām mācībām “Defender Europe 21”, kurās iesaistīti 28 tūkstoši karavīru no 27 valstīm.

Dalies ar šo ziņu