Ar vērienīgu kaujas šaušanas paraugdemonstrējumu noslēdzas militārās mācības “Sudraba bulta 2020”

Militārās mācības
Sargs.lv
Sudraba bulta 2020
Foto: Foto: dižkareivis N. Dorobļajs/Mehanizētā kājnieku brigāde

Piedaloties arī Latvijas sabiedrotajiem – septiņiem ASV UH-60 “Black Hawk” helikopteriem, diviem Itālijas Gaisa spēku iznīcinātājiem “Eurofighter Typhoon” un NATO paplašinātās kaujas grupas tankiem, ar vērienīgu kaujas šaušanas demonstrāciju noslēdzās Sauszemes spēku militārās mācības “Sudraba bulta 2020”, kas ir daļa no Nacionālo bruņoto spēku lielā mācību cikla “Namejs 2020”.

Ar imitētu uzbrukumu potenciālam ienaidniekam šodien tika izspēlēts vērienīgs kaujas šaušanas vingrinājums, tādejādi iezīmējot Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes ikgadējo mācību “Sudraba bulta” noslēgumu. Tajās plecu pie pleca teju divu nedēļu garumā trenējās Nacionālo bruņoto spēku Mehanizētās brigādes un NATO pastāvīgās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri – daļu no manevriem aizvadot Zemgalē un Pierīgā, bet daļu – Ādažu poligonā.

Image
sudraba bulta
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Kā vēl viens Latvijas armijas un NATO sabiedroto savstarpējās sadarbības un savietojamības apliecinājums bija arī vairāku ASV UH-60 “Black Hawk” helikopteru dalība spēku demontēšanas pasākumā. Šie helikopteri Latvijā uzturas ASV militārās operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, un piedalās kopīgos manevros ar NATO kaujas grupu un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, demonstrējot ASV klātbūtni reģionā un stiprinot reģionālo drošību.

Image
sudraba bulta
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Savukārt kaujas spēju paraugdemonstrējumu noslēgumā piedalījās arī divi Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter Typhoon”, kuri kopā ar Vācijas Gaisa spēkiem no šī gada septembra veic Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju, un Itālija ir šīs operācijas vadošā valsts.

Kā “Sargs.lv” atzīst NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Trevors Nortons (Trevor Norton), mācības “Sudraba bulta” bija vērtīgas un izaicinošas. Kopīgos manevros arī ārpus Ādažu bāzes piedalījās ap 3000 NATO kaujas grupas karavīru, un līdzšinējo sadarbību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem viņš raksturo kā teicamu.

Image
sudraba bulta
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Esam pilntiesīga Mehanizētās kājnieku brigādes daļa, tās komandieris pulkvedis Gaugers ir arī mans boss. Lai arī NATO kaujas grupā ir karavīri no deviņām dažādām alianses valstīm, savstarpējā sadarbība un komunikācija ir ļoti efektīva. Arī šodienas kopīgais vingrinājums paraugdemonstrējumu laikā parāda, cik labi esam integrējušies Mehanizētās brigādes sastāvā.”
NATO kaujas grupa Latvijā
NATO kaujas grupas Latvijā komandieris
pulkvežleitnants Trevors Nortons

Viņš atgādina, ka šī ir jau septītā Latvijā izvietotās NATO klātbūtnes kaujas grupas karavīru rotācija, līdz ar to gadu gaitā izstrādāta praksē pārbaudīta un efektīva sistēma, kā kaujas grupas karavīrus ātri integrēt Latvijas armijas vienībā, un tas arī notiek.

Image
sudraba bulta
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Arī Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers atzīst, ka vērienīgās ikgadējās Sauszemes spēku mācības “Sudraba bulta” aizvadītas veiksmīgi. Pirmā mācību manevru daļa notika ārpus Ādažu bāzes – šogad tās bija vairākas pašvaldības Zemgalē un Pierīgā.

“Šīs bija ļoti mērķtiecīgi organizētas mācības, lai trenētu vienību nogādāšanu uz iepriekš saskaņotām civilajām teritorijām. Esam mehanizēta brigāde, kas nozīmē, ka tehnika ir smaga, un tās nogādāšana galamērķī nav vienkārša. Otrs mācību uzdevums bija – lielās distancēs spēt organizēt un vadīt šīs vienības. Paldies visiem mācībās iesaistītajiem – teritoriju privātīpašniekiem, arī valsts un pašvaldību institūcijām, kuras mums palīdzēja saskaņot teritorijas, principā uz laiku nododot tās mūsu rīcībā."
Sandris Gaugers
Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris
pulkvedis Sandris Gaugers

Viņš arī piebilst, ka novadu iedzīvotāji pret Latvijas armijas militārajām mācībām ar katru gadu izturas aizvien saprotošāk, NBS vienības pilsētās tiek gaidītas – to liecina arī cilvēku atsaucība, apmeklējot dažādus bruņojuma un tehnikas displejus.

“Viņi ar mums sveicinās, nāk klāt un grib parunāt. Latvijas sabiedrība kļūst aizvien nobriedušāka un saprot, ka valsts aizsardzība nav tikai Latvijas armijas atbildība, bet ka atbalstam ir jābūt abpusējam,” pauž Mehanizētās brigādes komandieris.

Savukārt otra mācību fāze notika Ādažu bāzes teritorijā, un tās laikā tika trenētas Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO kaujas grupas savietojamības un sadarbības spējas, kas arī atspoguļojās šodien redzamajā kopīgajā kaujas šaušanas vingrinājumā.

Image
Sudraba bulta 2020
Foto: Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Šī gada mācības bija īpašas arī ar to, ka Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri bija atbalsts Zemessardzes 1. Rīgas brigādei viņu mācībās “Zobens 2020”, atstrādājot īpašu scenāriju Rīgas aizstāvēšanai.  Pulkvedis Gaugers norāda – “Tā kā Zemessardzes Rīgas brigāde izveidota salīdzinoši nesen, ir vēl daudz, kur augt, taču kopīgie manevri bija pirmie veiksmīgie soļi, lai trenētu savstarpējo sadarbību un atbalstu.”

Jau ziņots, ka militārās mācības “Sudraba bulta 2020” šogad notiek no 21. septembra līdz 4. oktobrim Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros. Mācību laikā Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde pārbauda un pilnveido vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei un trenē sadarbību un savietojamību ar NATO kaujas grupu Latvijā.  

Video: 

Dalies ar šo ziņu