Mācībās “Flotex” Jūras spēku karavīri ar zemessargiem izspēlē ostas un bāzes aizsardzības operācijas

Militārās mācības
Sargs.lv
Flotex
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šogad ikgadējo Jūras spēku mācību “Flotex” laikā Jūras spēku karavīri ciešāk sadarbojušies ar Zemessardzes 4. Kurzemes brigādi, tādejādi uzlabojot gan savstarpējā atbalsta funkciju, gan sadarbību – to sarunā ar “Sargs.lv” uzsver abu vienību komandieri.

Kā stāsta Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs, katru gadu Jūras spēku mācībās “Flotex” tiek testētas pagājušā gada laikā apgūtās zināšanas un prasmes, tajā pašā laikā mācību scenārijs katru gadu nedaudz mainās. Šogad uzsvars vairāk likts uz vingrinājumiem krastā, trenējot ostas un bāzes aizsardzību, tāpat notika praktiskās šaušanas nodarbības un specifiski jūrniecības elementu vingrinājumi gan krastā, gan jūrā.

Image
Flotex
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jūras spēku komandieris norāda – tā kā lielākā daļa vingrinājumu notika krasta Liepājas ostas teritorijā, tad ciešāka sadarbība bijusi gan ar Valsts robežsardzi, gan Zemessardzes 4. Kurzemes brigādi.

“Ostas aizsardzības scenārijā brigādes karavīri un zemessargi sniedza mums atbalstu, tāpēc varu teikt, ka savstarpējā sadarbība izveidojusies ļoti veiksmīga. Kopīgos vingrinājumos redzam, ka zemessargi ir ļoti labi sagatavoti, tāpēc jāpiekrīt apgalvojumam, ka zemessargu militārā apmācība mūsdienās faktiski līdzinās profesionālā dienesta karavīru apmācībai."
Jūras spēki
Jūras spēku komandieris
jūras kapteinis Kaspars Zelčs

Arī Zemessardzes 4. brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts kopīgo sadarbību ar Jūras spēkiem vērtē atzinīgi. Tāpat pateicas arī Iekšlietu ministrijas institūcijām, jo sagatavošanās posmā pirms pašām mācībām veikts ievērojams plānošanas darbs atbilstoši šogad mācībās izvirzītajam hibrīddraudu scenārijam.

Image
Flotex
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Objektu aizsardzības uzdevumus zemessargi daudz trenējuši jau iepriekš, arī sadarbību ar Jūras spēkiem vērtēju pozitīvi, jo ir labi mācību vidē saprast, kas vēl jāuzlabo un kā darbojas komandķēde. Tas, ka vienotā uzdevumā iesaistās vairāki spēku veidi, nākotnē noteikti uzlabos gan savstarpējo komunikāciju un sadarbību, gan atbalstu."
4. Kurzemes brigāde
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris
pulkvedis Andris Rieksts

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 1. līdz 13. septembrim Liepājā un Rīgā Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros notika ikgadējās Jūras spēku mācības “Flotex”. To mērķis ir visām Jūras spēku apakšvienībām trenēt rīcības modeļus dažādās krīzes situācijās vienotas komandvadības ietvaros.

Militārajās mācībās “Flotex” piedalījās visas Jūras spēku apakšvienības, tai skaitā Patruļkuģu un Mīnu kuģu eskadru kuģi, tāpat mācību ietvaros Jūras spēki veica kopējus treniņus ar Zemessardzes un Valsts robežsardzes apakšvienībām.

Jau ziņots, ka no 15. augusta līdz 4. oktobrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi, tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.
Image
Flotex
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militāro mācību ciklā “Namejs 2020”  vienotā scenārijā apvienotas Nacionālo bruņoto spēku vienību rudens lauka taktiskās mācības, tostarp Mācību vadības pavēlniecības mācības “Wise Adder”, Nodrošinājuma pavēlniecības mācības “LOGEX/RSOMEX”, Jūras spēku mācības “Flotex”, Zemessardzes brigāžu mācības “Zobens”, Štāba bataljona mācības “Zibens”, Gaisa spēku mācības “Gaisa dūre”, Militārās policijas mācības “Kodols” un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārās mācības “Sudraba bulta”.  Mācību cikls šogad norisinās divās fāzēs – augustā un septembra pirmajā pusē tiek trenēta darbība hibrīdapdraudējuma apstākļos, savukārt septembra otrajā pusē un oktobra sākumā tiks veikti vingrinājumi konvencionālā apdraudējuma scenārija ietvaros.

Image
Flotex
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militāro mācību ciklā “Namejs 2020” piedalās  Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tostarp Latvijas pilsoņi, kuri apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls – Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki. Kopā militāro mācību ciklā “Namejs 2020” piedalīsies aptuveni 7000 dalībnieku. 

Dalies ar šo ziņu