NATO sabiedrotie Latvijā trenējas pretgaisa aizsardzībā, turpinot uzturēt kaujas gatavību

Militārās mācības
Sargs.lv/Army.mil
ASV mācības
Foto: Foto: srž. Dommnique Washington

Mācībās „Baltic Zenith 2020/Tobruq Arrows 2020” kopā ar Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku karavīriem šogad pirmo reizi piedalījās arī ASV karavīri no 5. bataljona, 4. Pretgaisa aizsardzības artilērijas pulka un 10. Gaisa un Pretraķešu aizsardzības pavēlniecības. “Tobruq Arrows” ir daļa no Lietuvā notiekošajām starptautiskajām taktiskajām militārajām mācībām “Tobruq Legacy”, un no 7. līdz 10. jūnijam Nīcas novada Jūrmalciemā īstenotie pretgaisa aizsardzības vingrinājumi bija līdz šim pirmie, ko visas trīs NATO sabiedrotās valstis veica kopā.

Vingrinājuma laikā Latvijas, Lietuvas un ASV karavīri īstenoja daudzveidīgu apmācību scenāriju, pa gaisa mērķiem šaujot ar dažādu pretgaisa aizsardzības artilēriju. ASV bataljons izmantoja gan “Avenger” raķešu sistēmas, gan 50 kalibra smago ložmetēju, gan “FIM-92 Stinger” pārnēsājamo pretgaisa raķešu sistēmu, kas ir tikai daļa no ASV armijas rīcībā esošajiem tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības ieročiem.

 

Image
ASV mācības
Foto: Foto: srž. Dommnique Washington
Foto: srž. Dommnique Washington
Kā norāda ASV armijas 10. Gaisa un Pretraķešu aizsardzības pavēlniecības komandieris brigādes ģenerālis Gregs Bradijs (Gregory J. Brady), šādi kopīgi treniņi attīsta augstākā līmeņa gatavību aliansei kopumā. "Uzturot šo gatavību, mēs varam saglabāt katrs savu pārākumu, bet tikpat svarīgi ir, ka šādā veidā stiprinām arī alianses kopējās spējas,” sacīja komandieris.

Taču viņš atzīst, ka bez ieročiem vēl viena ļoti svarīga kopīgās aizsardzības komponente ir komunikācija. Šajās mācībās Latvijas un ASV karavīri praktizēja signālu un sakaru līdzekļu integrāciju. Tas ļāva NATO komandām Latvijā un Vācijā izsekot visam mācību laikā notiekošajam.

 

Image
ASV mācības
Foto: Foto: srž. Dommnique Washington
Foto: srž. Dommnique Washington

 

“Mūsu aprīkojums kopā ar Latvijas radaru nodrošina šī diapazona gaisa attēlu atpakaļ mūsu komandai, no kurienes mēs šo gaisa attēlu ar satelīta palīdzību nosūtām atpakaļ uz Vāciju. Tas nekad agrāk nav darīts,” sacīja ASV armijas pārstāvis.

Lai varētu piedalīties mācībās “Tobruq Arrows”, ASV karavīriem bija nepieciešama pastiprināti plānošanas pasākumi, ņemot vērā ar Covid-19 saistītos riskus. Papildu drošības pasākumi tika ievēroti gan ceļojuma, gan vingrinājuma laikā, turklāt no ārvalstīm atbraukušie 14 dienas pirms mācībām ievērojuši pašizolāciju, kā arī veikuši veselības pārbaudes.

Arī ASV 10. Gaisa un Pretraķešu aizsardzības pavēlniecības mediķis majors Metjū Vestofs (Matthew Westhoff) norāda – lai saglabātu pēc iespējas lielāku distanci citam no cita, uz mācību norises vietām karavīri devušies ar vairākiem transportlīdzekļiem, tāpat pastiprināti ievērota arī personīgā higiēna.

Image
ASV mācības
Foto: Foto: srž. Dommnique Washington
Foto: srž. Dommnique Washington

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šogad tradicionālās NBS Gaisa spēku mācības “Baltic Zenith” bija apvienotas ar starptautiskajām militārajām mācībām “Tobruq Arrows”/“Tobruq Legacy". Līdz ar to Latvijas karavīri kaujas šaušanas prasmi pa gaisa mērķiem trenēja kopā sabiedroto – ASV un Lietuvas –  bruņoto spēku karavīriem. Mācību mērķis ir profesionāli sagatavot tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu speciālistus, un karavīri šajās mācībās trenējas šaut gan ar „RBS-70”, „Grom”, un „Avenger”, gan NBS nesen iegādāto “Stinger” raķešu sistēmu. Šogad mācībās kopā piedalījās aptuveni 250 dalībnieki, tostarp karavīri, zemessargi un civilie darbinieki no Gaisa spēkiem, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Zemessardzes, kā arī ASV un Lietuvas bruņotajiem spēkiem.

Dalies ar šo ziņu