NBS kapelāni Zemessardzes 3. Latgales brigādē trenē izdzīvošanas prasmes lauka apstākļos

Militārās mācības
Sargs.lv
kapelāni
Foto: Foto: virsleitnants Haralds Broks

Iepriekšējās trīs dienas vairāk nekā 20 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kapelānu pavadīja Latgalē, kur 36. kaujas atbalsta bataljona karavīru vadībā atkārtoja izdzīvošanas prasmes lauka apstākļos. NBS kapelāni aktīvās apmācībās piedalās regulāri, jo atzīst – tā kā mēs ikdienā esam tur, kur mūsu vienība, arī mums jābūt tikpat prasmīgiem kā karavīriem, “Sargs.lv” norāda Latgales apmācību vadītājs Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāns virsleitnants Rinalds Broks.

Kapelāns jau gandrīz tāds pats karavīrs vien ir, tikai bez ieroča. Tāpēc arī kapelānam jāprot pamatiemaņas, lai spētu izdzīvot mežā, iegūt ūdeni un pārvarēt dažādus šķēršļus. Tā par regulāro apmācību nepieciešamību saka paši kapelāni. Šoreiz viņi devušies uz Latgali – Zemessardzes 3. brigādes atbildības zonu, lai atkārtotu zināšanas un izdzīvošanas prasmes, kā arī pildītu dažādus uzdevumus paaugstinātas slodzes apstākļos, tostarp piecpadsmit kilometru garu maršu ar smagām mugursomām plecos.

Image
kapelāni
Foto: Foto autors: virsleitnants Haralds Broks
Foto: virsleitnants Haralds Broks

Kā stāsta šo apmācību vadītājs Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāns virsleitnants Rinalds Broks, mācību laikā bijušas gan teorētiskas lekcijas, gan praktiskas nodarbības, kuras nodrošināja Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona instruktori. Divas naktis kapelāni nakšņojuši ārā, mežā, izmantojot vien pančo jeb telteni, ko pirms tam vajadzēja pareizi iekārtot.

Image
kapelāni
Foto: Foto: virsleitnants Haralds Broks
Foto: virsleitnants Haralds Broks
“Lai arī sākotnēji visiem kapelāniem bija zināma apmācību programma, tā laika gaitā vairākkārt mainīta, lai tādā veidā pārbaudītu kapelānu spēju pielāgoties neplānotiem apstākļiem un atbilstoši reaģēt. Var teikt, ka plānā bija daudz pārsteiguma momentu. Jau pirmajā dienā daudzi kapelāni jautāja: “Kur un vai vispār mēs gulēsim?” Mana atbilde bija – garantēju, ka mēs gulēsim, bet kur un kādā veidā, to uzzināsiet vēlāk.”
Broks
Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāns
virsleitnants Rinalds Broks

Tāpat viņš stāsta, ka piecpadsmit kilometru garā marša laikā tika inscenēta situācija, ka viens no kapelāniem it kā satraumē kāju un tālāk pats vairs nevar paiet. Pārējiem biedriem, par spīti karstumam un nogurumam, viņš līdz galapunktam bija jānes nestuvēs. Šis pārbaudījums labi parādījis, cik efektīvi organizēts komandas darbs – kuri cietušo nes sākumā, kurš tikmēr palīdz nest viņu smago somu, kad nesēji mainās. Līdz ar to marša laikā tika pārbaudīta arī katra kapelāna fiziskā sagatavotība.

Image
kapelāni
Foto: Foto: virsleitnants Haralds Broks
Foto: virsleitnants Haralds Broks
Kā vēl vienu ļoti būtisku prasmi virsleitnants Broks min spēju labi orientēties. Jo kapelānam ir jāspēj nokļūt pie savas vienības, lai kur tā atrastos, līdz ar to jāprot lasīt karte un jāpārvar dažādi šķērši, lai atrastu pareizo ceļu.

“Mācību scenārijs paredzēja, ka mēs saņemam koordinātas un mums jādodas pie savas vienības. Turklāt situācijas izspēlē ceļš bija ar iedomātiem šķēršļiem – vispirms jāšķērso pretinieka nomīnētais lauks. Kad vienība atrasta, kapelānam pašam jāierīko sev guļvieta un jāatrod dzeramais ūdens, jo reālos kaujas apstākļos katram pašam jāspēj par sevi parūpēties, tai skaitā nodrošinot arī personīgo āra higiēnu,” stāsta virsleitnants Broks.

Image
kapelāni
Foto: Foto: virsleitnants Haralds Broks
Foto: virsleitnants Haralds Broks

Viņš min, ka kādās no nākamajām apmācībām kapelāni vēlētos vairāk uzzināt par medicīnas jautājumiem un sakariem, jo arī šo jomu pārzināšana un regulāra trenēšana ir ļoti svarīga.

Image
kapelāni
Foto: Foto: virsleitnants Haralds Broks
Foto: virsleitnants Haralds Broks

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada sākumā aktīvas mācības kapelāni aizvadīja Sauszemes spēkos Ādažu poligonā. Toreiz tika apgūtas izdzīvošanas prasmes aukstos laika apstākļos, pārvarot arī ūdens šķēršļus un mācoties veidot īpašu pajumti lauka apstākļos tikai no apkārt pieejamajiem dabas resursiem.

Dalies ar šo ziņu