Video: Aizsardzības ministra A. Pabrika videolekcija " Sargajot Rīgu: toreiz un tagad "

Sagaidot 11. novembri, Lāčplēša dienu, Aizsardzības ministrija kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Kara muzeju ir sagatavojusi video lekciju skolēniem “Sargājot Rīgu: toreiz un tagad”, aicinot to izrādīt skolās visā Latvijā, kā arī iepazīties ar to ikvienu Latvijas iedzīvotāju.

Video lekcijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs, apmeklējot Bermontiādes cīņu vietas, stāsta par to izšķirošo nozīmi Latvijas Neatkarības karā, kā arī atstāto ietekmi uz mūsdienu militāro stratēģiju.

Divdesmit minūtes garajā lekcijā ir iekļauti vēsturiskie fotoattēli, stratēģiskās kartes, kā arī video materiāli no mūsdienu militārajām mācībām. Video lekciju “Sargājot Rīgu: toreiz un tagad” ikviens interesents var noskatīties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=OqD40KWEMFQ&feature=youtu.be  

Šogad Lāčplēša dienā Latvijā atzīmē 101. gadadienu kopš neatkarīgās Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. 

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums.

Aizsardzības ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus apmeklēt Neatkarības kara cīņu norises vietas, kuras apkopotas aizsardzības nozares izveidotajā tīmekļa vietnē www.neatkaribaskars.lv.

Iedzīvotāji aicināti iemūžināt Neatkarības kara cīņu norises vietu apmeklējumu iemūžināt fotogrāfijās un video, sociālajos medijos lietojot tēmturi #Neatkarībasceļš2020 un atzīmējot Latvijas armijas sociālo mediju kontu @Latvijas_armija.

Tāpat iedzīvotāji šomēnes tradicionāli tiek aicināti pie apģērba nēsāt sarkanbaltsarkano lentīti ar stūriem uz augšu, veidojot stilizētu burtu “V”, kas simbolizē uzvaru.

Dalies ar šo ziņu