Dronu koalīcijas ietvaros aizvadīta otrā Latvijā ražoto dronu testa diena

Latvijā
Sargs.lv
Dronu testi
Foto: Dronu koalīcijas ietvaros tiek testēti Latvijā ražotie droni Foto: št. vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šodien dronu koalīcijas ietvaros aizvadīta otrā Latvijā ražoto dronu testa diena, kurā aizsardzības nozares pārstāvji kopīgi ar ražotājiem praktiski pārbaudīja Ukrainas kritērijiem pielāgotos dronus. Uzņēmumiem bija nepieciešams iepazīstināt NBS speciālistus ar dronu specifikāciju un pēc tam pierādīt to spējas praktisku uzdevumu laikā.

Pirmajā dronu testēšanas dienā uzņēmējus laikapstākļi nelutināja, taču šodien lidojumiem nepieciešamie laikapstākļi bija teju perfekti. Diena iesākās ar NBS un uzņēmumu pārstāvju sapulci, kurā tika pārrunāts testu plāns un līdz šim izdarītais.

Pēc dronu svēršanas un citu tehnisko parametru pārbaudes uzņēmumu pārstāvjiem tika dots laiks, lai sagatavotos testa lidojumiem, kuru laikā tiks pārbaudīta dronu nestspēja un lidojuma attālums.

“Mums bija liels pārsteigums, ka Latvijā ir tik daudz uzņēmumi, kuri spēj ražot kvalitatīvus dronus, tāpēc mums ir no kā izvēlēties. Nevienam nav noslēpums, ka viena no galvenajām dronu sastāvdaļām ir tā saucamais radio links. Tāpat neatņemama testu daļa ir lidojuma attāluma pārbaude un dronu nestspēja. Ar katru testu dronu kvalitāte tiek uzlabot un tiek novērstas iepriekš konstatētās nepilnības. Visi uzņēmumi, kuri veiksmīgi izies šos testus, tālāk piedalīsies testos, kuros pārbaudīs noturību pret elektromagnētisko iedarbību. Daži droni ir jau testēti, un rezultāti ir bijuši labi,” portālam “Sargs.lv” atzina Gaisa spēku Mācību centra komandieris majors Modris Kairišs.
Gaisa spēku Mācību centra komandieris
majors Modris Kairišs

Ukraina kopš 2022. gada 24. februāra saskaras ar visaptverošu Krievijas militāro agresiju. Kopš kara pirmajām dienām Latvija sniedza un turpina sniegt Ukrainai militāro palīdzību, kuras kopapjoms pārsniedzis 1% no Latvijas IKP. Latvija turpina atbalstīt Ukrainu ar ieroču un tehnoloģiju piegādēm. Viens no pēdējiem šāda veida soļiem ir 2024. gada 14. februārī Ramšteinas Ukrainas kontaktgrupas ietvaros panāktā vienošanās par dronu koalīcijas izveidi Latvijas vadībā.

“Manuprāt, mums Latvijā ir labs dronu ražošanas potenciāls, un gana daudz uzņēmumi ir izrādījuši interesi par šo projektu. Paši uzņēmumi šim uzdevumam ir piegājuši ar ļoti lielu misijas apziņu, un mēs novērojam, ka uzņēmumi ir ieinteresēti arī apvienoties, lai kopīgi virzītos uz vienotu mērķi. Bez atbalsta ražotājiem attīstīties ir grūti, tāpēc ir liels prieks, ka valdībā ir gūts atbalsts dronu ražošanas programmai. Mēs šobrīd esam ceļa sākumā, bet mums ir jāstrādā tik ilgi līdz Ukraina uzvarēs,” portālam “Sargs.lv” atzina Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele.
Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF) valdes priekšsēdētāja
Elīna Egle-Ločmele

Kopš kara pirmajām dienām Ukrainas bruņotie spēki ir pierādījuši dronu augsto efektivitāti izlūkošanas darbībā un mērķētos uzbrukumos pretinieka personālam un kaujas tehnikai.

Plaša bezpilota tehnoloģiju spēju ieviešana ir arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku prioritāte. Tādēļ plašu piegādes ķēžu veidošana, vietējo dronu ražošanas attīstība, dronu tehnoloģiju pētniecības resursa attīstīšana, kā arī saražoto produktu izmēģināšana reālā kaujas laukā, uzskatāma arī par Latvijas aizsardzības prioritāti, kas dotu būtisku spēju attīstību arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Virkni Latvijā ražoto bezpilota lidaparātu jau ir iespējams aprīkot ar ieročiem pretinieka iznīcināšanai, kas apliecina šo produktu elastīgās izmantošanas iespējas.

Kopš kara sākuma Ukrainai piegādāti dažāda tipa Latvijā ražotie bezpilota lidaparāti. To augstā kvalitāte, vadības vienkāršība un izturība izpelnījusies atzinību no Ukrainas sabiedrotajiem.

Vienlaikus karadarbība Ukrainā ir pierādījusi, ka dronu izmantošana pret augsti tehnoloģisku un skaitliski pārāku pretinieku ir efektīva. Mūsdienu karadarbībā droni spēj daļēji aizstāt dažāda tipa precīzi vadāmo ieroču sistēmas. Dronu augstā efektivitāte saistīta arī ar to salīdzinoši nelielo cenu, iespējām salīdzinoši ātri izvērst to komponenšu ražošanu un montāžu.

Dalies ar šo ziņu