Aizsardzības ministrija aicina Latvijas dronu ražotājus pieteikties grantu konkursam

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Bezpilota lidaparāti un to kaujas sistēmas izstādē "Industrijas dienas 2024"
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija aicina Latvijas dronu ražotājus pieteikties grantu konkursam, kurā labākajiem projektiem dronu bruņojuma un elektroniskās karadarbības risinājumu jomā tiks sadalīti kopumā 600 000 eiro.

Konkursa mērķis ir atbalstīt jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādi divās prioritārajās jomās.

Pirmā prioritāte ir jaunās paaudzes vadāmie lādiņi, tostarp bezpilota lidaparāti, kas aprīkoti ar lādiņiem vai to nešanas sistēmām. Šajā prioritātē konkursanti grantu konkursā varēs iesniegt ne tikai piedāvājumus kaujas lādiņu vai to sastāvdaļu izvietošanai bezpilota lidaparātā, bet arī piedāvāt projektus bezpilota lidaparātu tehnoloģiju un komponenšu attīstībai, piemēram, bezpilota lidaparātu alternatīvajām navigācijas sistēmām, bateriju un dzinēju tehnoloģijās. “SWARM” jeb spietu tehnoloģijās, kā arī bezpilota lidaparātu kravas sistēmu attīstībā.

Otra konkursa prioritāte būs projekti elektroniskās karadarbības spēju attīstībai. No konkursantiem tiek gaidīti projekti gan tehnoloģijām, kas palīdzēs aizsargāties pret pretinieku bezpilota lidaparātiem, piemēram, individuālās brīdināšanas tehnoloģijas par dronu tuvošanos. Tāpat tiek meklēti risinājumi kā savu spēku bezpilota lidaparātus pasargāt no pretinieka elektroniskās karadarbības sistēmām un kinētiskajiem ieročiem.

Kopējais labākajām idejām atvēlamais grantu apmērs būs 600 000 eiro. Aizsardzības ministrija konkursa dalībniekus aicina iesniegt projektus līdz 21. jūnijam.

Ar grantu konkursa nolikumu un citām prasībām uzņēmēji var iepazīties šeit, vai rakstot uz droniem@mod.gov.lv.  

Šogad šis ir jau otrais grantu uzsaukums. Pirmajam konkursam projektu pieteikšanās termiņš noslēdzās šā gada 29.februārī un šobrīd turpinās projektu izvērtēšana, kas provizoriski noslēgsies jūnijā.

Šis grantu konkurss, salīdzinot ar iepriekšējiem būs veltīts tikai bezpilota lidaparātu attīstības atbalstam, piedāvājot jau konkrētākas operacionālās vadlīnijas projektu izstrādei.

Dalies ar šo ziņu