Latvijas vadītā dronu koalīcija piesaistījusi teju 500 miljonus eiro dronu iegādei Ukrainas vajadzībām

Latvijā
Sargs.lv
A. Sprūds
Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Latvijas vadītā starptautiskā dronu koalīcija piesaistījusi 500 miljonu eiro dronu iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem, platformā “X” paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds platformā “X” atklāj, ka dronu koalīcijas ietvaros par kopīgu iepirkumu 400 miljonu eiro vērtībā paziņojušas Dānijas un Nīderlandes valdības. Savukārt Kanāda dronu iegādei ir atvēlējusi 70 miljonus eiro, tikmēr Lietuva 3 miljonus eiro.

Latvija dronu koalīcijas attīstībai gadā atvēlēs vismaz 10 miljonus eiro. Aizsardzības ministrija ir saņēmusi informāciju par Ukrainai nepieciešamajiem droniem un uzsākusi sarunas ar vietējiem ražotājiem par to spēju piegādāt Ukrainas vajadzībām atbilstošus dronus un to sastāvdaļas.

Aizsardzības ministrijai pieejamā informācija liecina arī par citiem starptautiskajiem dronu koalīcijas partneriem, kuri šobrīd veic aktīvas sarunas ar vietējiem un ārvalstu bezpilota lidaparātu sistēmu ražotājiem, lai tuvākajā laikā vienotos par jaunām piegādēm.

Kā ziņots, 14. februārī līdzās Latvijai nodomu vēstuli par dalību dronu koalīcijā parakstīja Ukraina, Dānija, Igaunija, Lietuva, Nīderlande, Vācija un Zviedrija. 15. februārī koalīcijai pievienojās arī Apvienotā Karaliste. Martā Kanādas aizsardzības ministrs Bils Blērs tikšanās laikā ar Andri Sprūdu paziņojis par Kanādas pievienošanos Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam. Vēlāk koalīcijai pievienojās arī Austrālija.

Dalies ar šo ziņu