Rīgā pirmoreiz aizvadīta PESCO militārās mobilitātes projekta konference

Latvijā
Sargs.lv
PESCO sanāksme
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 9. līdz 10. aprīlim tika aizvadīta 14. Pastāvīgās strukturētās sadarbības (Permanent Structured Cooperation, PESCO) konference, kura norisinās reizi sešos mēnešos. Šī bija pirmā reize, kad PESCO formāta ekspertu līmeņu sanāksme notika Latvijā, lai ar projekta dalībvalstu aizsardzības ministriju, bruņoto spēku pārstāvjiem un citu līmeņu ekspertiem diskutētu par militārās mobilitātes aktualitātēm.

PESCO valstu formāts tika dibināts 2017. gada 13. novembrī, Eiropas Savienības Ārlietu un Aizsardzības Padomē Latvijas aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim un ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam parakstot notifikāciju par “Pastāvīgās strukturētās sadarbības drošībā un aizsardzībā” izveidi.

Latvija kā viena no sadarbības ietvara dibinātājām, kopīgi ar pārējām PESCO dalībvalstīm, apņēmās stiprināt sadarbību Eiropas drošības un aizsardzības jautājumos, veikt atbilstošas finanšu investīcijas aizsardzībā, tostarp ekipējuma iegādei, koordinēt aizsardzības plānošanu, lai novērstu spēju iztrūkumu un uzlabotu spēku pieejamību krīžu risināšanai ārpus ES.   

Konferences laikā tika apspriesti dažādi jautājumi, tostarp katras projekta dalībvalsts līdzšinējais progress militārās mobilitātes attīstībā, ES-NATO sadarbības nostiprināšana, atvieglotas pārrobežu kustības sistēmas ieviešana sabiedroto bruņotajiem spēkiem Eiropas Savienībā, kā arī starpvalstu muitas jautājumi. Savukārt īpaša uzmanība tika vērsta uz pašreizējās sadarbības stiprajām un vājajām vietām, lai nostiprinātu attīstības plānus turpmākajām darbībām.

Konferences atklāšanas uzrunā Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Rolands Heniņš atgādināja, ka Latvija kopš 2017. gada īsteno visaptverošo valsts aizsardzību, kas ir bijusi pareiza izvēle, jo militārā mobilitāte pašlaik ir nacionālās drošības atslēgas elements, kuras veicināšanā ir nepieciešama visas valsts iesaiste.

Kā vienu no pamata Baltijas valstu militāras mobilitātes izaicinājumiem Rolands Heniņš norādīja Baltijas valstu vecā laika dzelzceļa infrastruktūru, kuru joprojām veido ar Krieviju kopīgs 1520mm sliežu modelis. Kopumā konferencē tika pārstāvētas 24 valstis un dažādas ES un NATO aizsardzības nozares institūcijas.

Dalies ar šo ziņu