NBS militārajā bāzē "Lielvārdē" atklāts pasažieru terminālis

Latvijā
Sargs.lv
A. Sprūds
Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē “Lielvārde” aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Gaisa spēku Štāba priekšnieks pulkvežleitnants Indulis Cepurītis atklāja jauno pasažieru termināli. Jaunā infrastruktūra turpinās sekmēt operatīvu ienākošo ārvalstu karavīru uzņemšanu Latvijā, tādējādi stiprinot vieno no Latvijas aizsardzības politikas pamatuzdevumiem – efektīvi nodrošināt uzņemošās valsts funkcijas.

Pasažieru termināļa atklāšanā piedalījās arī NATO spēku integrācijas vienības komandieris pulkvedis Dzintars Roga, NATO Drošības investīciju programmas, Valsts robežsardzes, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes un uzņēmuma SIA “Arčers” pārstāvji.

Svinīgās ceremonijas laikā aizsardzības ministrs Andris Sprūds pauda pagodinājumu par iespēju atklāt militārās bāzes “Lielvārde” pasažieru termināli. Viņš norādīja, ka šis ir kārtējais apliecinājums tam, ka Latvija turpina spert nozīmīgus soļus militārās infrastruktūras un bruņoto spēku spēju attīstībā.

“Šī pasažieru termināļa atvēršana notiek zīmīgos datumos. Mēs jau divdesmit gadus esam daļa no NATO. Šī atklāšana kārtējo reizi apliecina to, ka NATO ir spējīgs. NATO šeit ir klātesošs ar sabiedroto spēkiem. Šeit ir arī NATO finansējums, līdz ar to šis visādos veidos apliecina to, ka mēs esam daļa no alianses,” norādīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds.
Image
NBS militārajā bāzē “Lielvārdē” atklāj pasažieru termināli / Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
NBS militārajā bāzē “Lielvārdē” atklāj pasažieru termināli / Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Pasažieru termināļa atklāšana kalpo arī kā simbolisks visaptverošās valsts aizsardzības apliecinājums, jo terminālī paredzēti arī Valsts ieņēmumu dienesta muitas posteņi un pastāvīgas darbavietas Valsts robežsardzes pārstāvjiem, kas nodrošinās ieceļotāju un kravu pārbaudi un apstrādi atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem.

“Šis ir nopietns un nozīmīgs solis, jo tas parāda, ka Latvijā kopumā veidojas spēcīga infrastruktūra. Tas apliecina arī to, ka “Lielvārde” bāze kļūst arvien spēcīgāka. Šeit tikko tika pārņemta NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misija, kuru man bija tas gods atklāt. Kopumā mēs redzam, ka “Lielvārde” bāze attīstās pa dienām, un tas stiprina mūsu visu aizsardzību,” uzsvēra A. Sprūds.

Gaisa spēku Štāba priekšnieks pulkvežleitnants Indulis Cepurītis pauda pārliecību par to, ka jaunatklātais termināls ir būtisks ieguldījums to NBS vienību darbā, kuras ir atbildīgas par uzņemošās valsts funkciju veikšanu. Jaunā infrastruktūra sniegs iespēju īstenot sabiedroto spēku uzņemšanu daudz raitāk un efektīvāk.

Image
NBS militārajā bāzē “Lielvārdē” atklāj pasažieru termināli / Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
NBS militārajā bāzē “Lielvārdē” atklāj pasažieru termināli / Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Viņš uzsvēra, ka jaunais pasažieru termināls ienākošajiem sabiedroto spēkiem radīs modernu priekšstatu par Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Jaunajam projektam atvieglojot militārā personāla kustības plānošanu, tas sniegs iespēju nodrošināt lielāku ienākošo spēku apjomu vienā reizē.

Jaunais projekts tika īstenots, izmantojot NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras (NSPA) starptautisko iepirkuma procedūru. Būvniecība tika uzsākta 2021. gada nogalē, un tās kopējās izmaksas sastāda 5,6 miljonus eiro. Pasažieru termināļa būvniecības izmaksas 90% apmērā finansētas no  NATO drošības  investīciju programmas (NATO Security Investment Programme – NSIP), savukārt lidostai nepieciešamais aprīkojums finansēts no nacionālā budžeta.

Dalies ar šo ziņu