Gaisa spēkos brīvprātīgi dienošie VAD karavīri devuši zvērestu Latvijas valstij

NBS
Sargs.lv
Gaisa spēkos dienošie VAD karavīri dod zvērestu Lielvārdē
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 7. martā Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku militārajā bāzē “Lielvārde” norisinājās karavīra svinīgā zvēresta došanas ceremonija. Ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, klātesot arī valsts aizsardzības dienesta karavīru tuviniekiem.

Kopš šī gada 17. janvāra Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēkos dien 40 jauni, patriotiski un apņēmības pilni valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīri. Līdz ar kareivja militārās pamatapmācības kursa 1. līmeņa noslēgumu valsts aizsardzības dienesta apmācāmie bija godam tiesīgi dot karavīra zvērestu.

Image
Gaisa spēkos dienošie VAD karavīri dod zvērestu Lielvārdē
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Jūs esat šeit savas brīvprātīgās gribas dēļ. Es skaidri zinu, ka šeit jūs apgūsiet mūsu valsts aizsardzības pamatus un Gaisa spēku noteiktās specializācijas. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka atlikušo vairāk nekā deviņu mēnešu laikā jums būs iespēja kļūt ne tikai par labiem karavīriem, bet arī labiem mūsu valsts patriotiem un pilsoņiem,” savā uzrunā klātesošajiem pauda Latvijas valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

“Esmu runājis ar dažiem no jums, un jūsu atbildes par to, kāpēc esat šeit, motivē ne tikai jūsu komandierus, bet arī manī kā valsts prezidentu un Nacionālo bruņoto spēku vadoni. Lai kāds būtu jūsu lēmums pēc dienesta beigām – turpināt profesionālajā dienestā vai doties civilajā dzīvē –, jums pilnīgi noteikti būs nākusi klāt viena laba īpašība – spēja neapjukt krīzes gadījumā un pielietot šeit iegūtās zināšanas arī civilajā dzīvē. Paldies jums!” uzrunu VAD karavīriem noslēdza valsts prezidents.

Pēc valsts prezidenta uzrunas sekoja arī Gaisa spēku kapelāna kapteiņa Ruslana Markēviča uzruna, pēc kuras VAD karavīri kopā zvērēja uzticīgi kalpot Latvijas valstij un tās bruņotajiem spēkiem. Pasākumu noslēdza kopbildes uzņemšana, kurā Gaisa spēkos dienošie VAD karavīri pozēja kopā ar Gaisa spēku instruktoriem, valsts prezidentu un NBS komandieri.

Image
Gaisa spēkos dienošie VAD karavīri dod zvērestu Lielvārdē
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat Gaisa spēku bāzes viesiem – VAD karavīru vecākiem un augstākajām amatpersonām – bija iespēja aplūkot Gaisa spēku rīcībā esošos gaisa kuģus, kā arī Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāju “Eurofighter”, kas veic NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju, un Spānijas nodrošināto pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS.  

Pēc zvēresta došanas ceremonijas jaunie karavīri Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēkos turpinās kareivja militārās pamatapmācības kursa 2 .līmeni, kas papildinās jau iepriekš apgūtās zināšanas un iemaņas individuālā līmenī, tostarp sakaru procedūru, dienesta ieroča un topogrāfisko karšu lietošanā, kā arī sagatavos karavīrus vienības kaujas uzdevumu un šaušanas vingrinājumu izpildei grupas sastāvā.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta 2025. gada janvāra iesaukumam, aizpildot pieteikuma anketu vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv, norisināsies līdz 2024. gada 15. jūnijam. Valsts aizsardzības dienesta 2025. gada janvāra 11 mēnešu iesaukuma Nacionālo bruņoto spēku pamata dienesta vietas būs Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēkos, Štāba bataljonā un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē. Kopējais iesaucamo skaits – 210 personas.

Dalies ar šo ziņu