Plāno dubultot maksimālo sodu par palīdzību ārvalstij vērsties pret Latviju

Latvijā
LETA
VDD
Foto: VDD

Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisija otrdien atbalstīja ieceri maksimālo sodu par palīdzību ārvalstij vērsties pret Latviju palielināt līdz desmit gadiem.

Pašlaik par darbību nolūkā palīdzēt ārzemniekam, ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu vai valsts drošību likumā noteikts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt apakškomisija atbalstīja tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) rosinātās izmaiņas, kas paredzēs par šādu noziegumu turpmāk sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no viena līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat tiks pastiprināts sods par personas novešanu līdz pašnāvībai vai tās mēģinājumam, cietsirdīgi apejoties ar cietušo vai sistemātiski pazemojot viņa personisko cieņu, ja šī persona nav atradusies materiālā vai citādā atkarībā no vainīgā.

Pašlaik par to paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu.

Šodien atbalstītais Tieslietu ministrijas priekšlikums paredz par šo noziegumu turpmāk sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību.

Dalies ar šo ziņu