"Cert.lv": Latvijas kibertelpā pagājušā gada izskaņa un jaunā gada sākums vērtējams kā mierīgs

Latvijā
LETA
Ilustratīvs attēls ar hakeri
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas kibertelpā pagājušā gada izskaņa un jaunā gada sākums ir vērtējams kā mierīgs un bez būtiskiem kiberincidentiem ar plašu ietekmi, pavēstīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

Decembrī un arī janvāra sākumā joprojām ir aktuālas dažādas krāpniecības kampaņas, īpaši tās, kur krāpnieki izliekas par Latvijā zināmiem piegādes uzņēmumiem un brīdina par it kā kavētām piegādēm vai nepilnīgi norādītu adresāta informāciju, lai rezultātā izkrāptu norēķinu kartes vai bankas konta pieejas datus. Šādas kampaņas ir novērojamas visu gadu, taču svētku laikā, kad tiek pastiprināti sūtītas dāvanas, svētku dekorācijas, apģērbs un citas aktuālās lietas, krāpnieki ir īpaši aktīvi.

Janvārī "Cert.lv" saņemta informācija arī par vairākiem krāpniecības mēģinājumiem, kuros krāpnieki iedzīvotājiem sūta viltus darba piedāvājumus platformā "WhatsApp", ar mērķi darba intervijas laikā iegūt bankas pieejas datus. Lietotāji gan savlaicīgi krāpniecības mēģinājumus atpazina un uzbrukumā necieta.

Informācija par iedzīvotāju ziņotajām un "Cert.lv" fiksētajām krāpnieciskām vietnēm tiek ievietota arī "Cert.lv" un ".lv" domēna reģistra uzturētāja "Nic.lv" izveidotajā DNS ugunsmūrī. Šo rīku papildu aizsardzībai bez maksas var izmantot ikviens Latvijas iedzīvotājs un uzņēmums, lai pasargātu sevi vai savus darbiniekus no krāpniecisku vai ļaundabīgu vietņu apmeklēšanas.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā šobrīd vērtējama kā stabila, un "Cert.lv" aktīvi turpina monitorēt situāciju un iespējamos apdraudējumus.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Dalies ar šo ziņu