"Cert.lv": Latvijā kiberuzbrukumi siltuma un ūdens apgādes sistēmām līdz šim nav novēroti

Latvijā
LETA
kiberdrošība
Foto: Pixabay.com

Latvijā līdz šim kiberuzbrukumi siltuma un ūdens apgādes sistēmām nav novēroti, pavēstīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

Vienlaikus "Cert.lv" pārstāvji aicināja būt piesardzīgiem un kritiski izvērtēt nepieciešamību attālinātās vadības iekārtas padarīt pieejamas no interneta, nenomainot noklusējuma paroli un neuzstādot papildu drošības parametrus.

Latvijas kibertelpā novembrī pastiprinātu aktivitāti izrādīja Krievijas agresīvo režīmu atbalstošu haktīvistu grupējumi ar mēģinājumiem veikt piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumus gan pret valsts un pašvaldību iestādēm un valsts kapitālsabiedrībām, gan privātā sektora organizācijām, it īpaši no pasta un telekomunikāciju nozares. Tomēr, pateicoties DDoS aizsardzības risinājumiem, ko organizācijas ir savlaicīgi ieviesušas, uzbrukumi neradīja ietekmi uz attiecīgo pakalpojumu pieejamību, minēja "Cert.lv" pārstāvji.

Savukārt decembra sākumā "Cert.lv" fiksējis vairākas krāpnieciskas kampaņas, kurās uzbrucēji uzdevās par pasta pakalpojumu sniedzēju, policijas, Valsts ieņēmumu dienesta, kā arī "Google" pārstāvjiem, un centās pārliecināt iedzīvotājus atklāt internetbankas piekļuves datus. "Cert.lv" nav informācijas par to, ka kāds no iedzīvotājiem šajā uzbrukumā būtu cietis finansiālus zaudējumus.

Vienlaikus "Cert.lv" pārstāvji norādīja, ka pirmssvētku periodā tiek novērots arī krāpniecisku internetveikalu skaita pieaugums, kas cenšas pievilināt lētticīgus pircējus ar neticami zemām cenām plaši pazīstamiem zīmolu produktiem, kā arī sociālajos tīklos tiek izplatītas krāpnieku apmaksātas reklāmas, kurās it kā sabiedrībā atpazīstami uzņēmumi piedāvā iedzīvotājiem par nelielu samaksu iegādāties atpakaļ atgrieztus pasta sūtījumus vai lidostā pamestus bagāžas koferus, tādējādi izkrāpjot iedzīvotāju maksājumu karšu datus.

Pirms pirkumu veikšanas "Cert.lv" aicina izpētīt informāciju un atsauksmes par konkrēto pārdevēju, izmantojot, piemēram, "Google" meklētāju.

Gada nogalēs pastiprināta krāpnieku uzmanība tiek pievērsta uzņēmumu un organizāciju grāmatvežiem, kuriem šis laiks ir īpaši noslogots. Nereti krāpnieki sūta paziņojumus par it kā laikus neapmaksātu rēķinu, vai arī vadītāja vārdā pieprasa steidzamu maksājumu, cerot uz to, ka steigā netiks pamanītas saņemtā e-pasta viltojuma pazīmes.

"Cert.lv" aicina būt modriem, kritiski izvērtēt neticami labus pirmssvētku piedāvājumus, izvairīties no steigā pieļautām kļūdām un ziņot par pamanītajām krāpniecībām un viltus vietnēm uz "certatcert [dot] lv", kā arī papildu aizsardzībai pret vietnēm ar ļaundabīgu saturu izmantot "Cert.lv" un NIC uzturēto bezmaksas drošības risinājumu "DNS ugunsmūris".

Iepriekš ziņots, ka novembrī kiberuzbrukumi tika vērsti pret vairākām katlumājām un ūdensapgādes uzņēmumiem Igaunijā.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Dalies ar šo ziņu