Aizsardzības ministrs tiekas ar Latvijas kontingenta karavīriem Kosovā

Latvijā
Sargs.lv
Latvijas kontingenta karavīri NATO vadītās miera uzturēšanas operācijas Kosovā.
Foto: šrž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Trešdien, 15. novembrī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds apmeklēja Kosovu, kur tikās ar NATO vadītās starptautiskās operācijas Kosovā (KFOR) Latvijas kontingenta karavīriem un komandieri majoru Guntaru Mežalu, kā arī starptautiskās operācijas komandieri ģenerālmajoru Okzanu Ulutas (Okzan Ulutas), portāls "Sargs.lv" uzzināja Aizsardzības ministrijā.

“Man ir liels gods valsts svētku nedēļā satikt mūsu kontingenta karavīrus Kosovā. Mēs dzīvojam sarežģītā laikā, drošības situācija arī Kosovā nav vienkārša. Esmu pateicīgs par mūsu karavīru dienestu, stiprinot drošību Eiropā un Latvijā. Mūsu karavīru ieguldījumu ļoti atzinīgi novērtē arī sabiedrotie Kosovā,” vizītes laikā norādīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Jautājumi par drošības situāciju Kosovā un Latvijas kontingenta iesaisti NATO starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā apmeklējuma laikā tika pārrunāti arī ar NATO vadītās starptautiskās operācijas Kosovā komandieri ģenerālmajoru Okzanu Ulutas.

Jau ziņots, ka šī gada 7. septembrī Saeima apstiprināja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Balstoties uz ANO Drošības padomes 1999. gadā pieņemtu rezolūciju, NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā. Tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā viesiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi.

Dalies ar šo ziņu