“Sargs.lv” reportāža: Brīvprātīgie rezervisti atzinīgi vērtē apmācību procesu un iesaka arī citiem pievienoties

Latvijā
Sargs.lv
Brīvprātīgo rezervistu apmācība
Foto: Brīvprātīgo rezervistu apmācība Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Portāls “Sargs.lv” aizvadītajā nedēļā devās uz Alūksni, lai klātienē vērotu brīvprātīgo rezervistu apmācību procesu un intervētu Latvijas valsts pilsoņus, kuri pieņēmuši šo izaicinājumu. Rezervisti atzīst, ka, spītējot grūtībām un lielajam karstumam, savu izvēli nenožēlo. Apmācību laikā iegūta liela pieredze un zināšanas, kas noderēs dažādās krīzes situācijas.

Tāpat uzrunātie rezervisti atzīst, ka nometnē pavadītais laiks ir devis daudz jaunu atziņu, kuras turpmāk centīsies realizēt arī civilajā dzīvē. Atzinīgi tika uzsvērts arī instruktoru profesionālais darbs, kas apmācību procesu padarīja interesantāku un vieglāk uztveramu.

Image
Brīvprātīgo rezervistu apmācība
Brīvprātīgo rezervistu apmācība Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
”Es esmu ļoti patīkami pārsteigts par to, cik daudz rūpes, enerģiju un profesionālismu bruņotie spēki ir ieguldījuši šo apmācību programmā. Man ļoti interesanta šķiet kaujas šaušana, jo tādā veidā varu pārbaudīt savu redzi un spējas trāpīt mērķī. Karavīru ikdienas dzīve paredz izstrādāt algoritmus, proti, kā un ko darīs dažādākajās situācijās. Protams, mēs tik īsā laikā nesasniegsim tādu profesionalitāti, taču tas ļauj novērtēt, cik patiesībā mūsu karavīri ir profesionāli. Manuprāt, ir ļoti svarīgi, ka cilvēki, kuri ir iesaistīti lēmumu pieņemšanā, saprot šo procesu nedaudz arī no iekšienes. Manā gadījumā tās ir ārkārtīgi svarīgas zināšanas un pieredze,” portālam “Sargs.lv” atzina rezervists Ivars Ījabs, Latvijas universitātes asociētais profesors un Eiropas Parlamenta deputāts.
Image
Brīvprātīgo rezervistu apmācība
Brīvprātīgo rezervistu apmācība Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Teju visi uzrunātie brīvprātīgie rezervisti atzīst, ka pavadītais laiks nometnē viņus ietekmējis pozitīvi. Ir augušas gan fiziskās spējas, gan emocionālā noturība. Tāpat vairums atzīst, ka turpmāk civilajā dzīvē centīsies saglabāta esošo disciplīnu, kas palīdz izdarīt daudz vairāk nekā sākumā šķiet.

 

“Man liekas, ka katram cilvēkam, kuram ir tāda iespēja, būtu jāiziet brīvprātīgo rezervistu kurss. Tā ir pamata programma, kuru jāapgūst, lai zinātu savu rīcību krīzes situācijās. Es gribētu teikt milzīgu paldies mūsu instruktoriem. Mums ir dažādi sagatavotības līmeņi, mēs esam dažādi cilvēki, bet šeit varam sajust individuālu pieeju. Visgrūtāk šeit man liekas ir nēsāt smago somu un apgūt taktiskās iemaņas, ko varbūt vīriešiem ir vieglāk darīt. Es iedomājos, kas notiktu, ja es katru dienu celtos tik agri un paveiktu tik daudz, cik esmu paveikusi šajās trīs nedēļās. Tas ļoti palīdzētu turpmākajā izaugsmē,” skaidroja rezerviste Signe Albiņa.

“Es pieteicos rezervistos, jo, sākoties karam Ukrainā, mani mocīja zināma bezspēcības sajūta. Es sapratu, ka ir pienācis laiks nevis lasīt ziņas un pārspriest tās ar domubiedriem, bet arī iegūt praktiskas iemaņas, kuras var noderēt X stundā. Mani ļoti pozitīvi ir pārsteigusi instruktoru profesionalitāte un apkārtējie cilvēki. Es noteiktu ieteiktu citiem pieteikties šīm apmācībām, jo šī ir lieliska iespēja izrauties no ikdienas rutīnas un pierādīt pašam sev, ka esi kā plastilīns, no kura var radīt kaut ko lietderīgu. Šī ir iespēja izdarīt kaut ko lietderīgu gan sabiedrībai, gan savai valstij,” skaidroja rezervists Tomass Pildegovičs, NATO StratCom eksperts.

Image
Brīvprātīgo rezervistu apmācība
Brīvprātīgo rezervistu apmācība Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pieteikties apmācības kursam var Latvijas pilsoņi (vīrieši un sievietes) bez militārās sagatavotības vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī (B1). Militārajai apmācībai pieņems rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbaudīs Nacionālo bruņoto spēku medicīniskā komisija.

Informācija par pieteikšanos uz rezervista pamatapmācības kursu pieejama tīmekļvietnē www.klustikaravirs.lv sadaļā “Rezerve”, zvanot darba dienās no 09:00 līdz 16:00 uz tālruni 67800270 vai rakstot uz e-pastu .

Rezerves karavīriem obligātais militāro iemaņu atjaunošanas kurss notiek reizi četros gados. Rezerves karavīru kārtējo militāro mācību starplaikos var iesaukt arī uz pārbaudes mācībām, par ko laikus tiek sniegta informācija.

Image
Brīvprātīgo rezervistu apmācība
Brīvprātīgo rezervistu apmācība Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pieteikties rezervistu apmācībai var gan sievietes, gan vīrieši – Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī, ir bez iepriekšējas sodāmības un ar atbilstošu veselības stāvokli.

Militārajai apmācībai nepieņem rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kā arī tos, kuri ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem vai ir bijuši PSRS, Latvijas PSR, vai šobrīd ir kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti vai konspiratīvā dzīvokļa turētāji. Apmācībai nevar pieteikties arī rezervisti, kuri pilda dienesta pienākumus Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Dalies ar šo ziņu