Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas saasinās, paredz lielāku Zemessardzes iesaisti

Latvijā
Sargs.lv/Bild/LETA/UNIAN
Robežsardze kopā ar Zemessardzi veic Latvijas-Baltkrievijas robežas uzraudzību
Foto: Robežsardze kopā ar Zemessardzi veic Latvijas-Baltkrievijas robežas uzraudzību Foto: Reuters/Scanpix

Situācija Latvijas-Baltkrievijas robežā paredzams, ka pasliktināsies, tāpēc Latvijas valdība ir lēmusi par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Baltkrievijas pierobežā līdz 10. augustam. 1. maija naktī robežu nelegāli centās šķērsot vairāk nekā 90 cilvēki. Vācijas laikraksts "Bild" ziņo, ka Krievija ir sākusi masveidā izsniegt vīzas Tuvo Austrumu valstu iedzīvotājiem, lai atvieglotu viņiem nelegālu iekļūšanu Eiropas Savienības (ES) valstīs. Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis preses konferencē atzina, ka tuvojas brīdis, kad robežsargiem būs nepieciešama lielāka Zemessardzes iesaiste.

Vācijas žurnālistu rīcībā ir nonākusi policijas atskaite par nelegālo migrantu skaita pieaugumu ES. Marta mēnesī vien uz ES ārējām robežām tika apturēti 22,5 tūkstoši nelegālo migrantu, kas ir par 60% vairāk nekā pērnā gada martā. Laikraksts atzīmēja, ka nelegālie migranti no Tuvajiem Austrumiem parasti mēģina nokļūt ES caur Turciju un Grieķiju, bet liela daļa no viņiem paliek Turcijā. Pašlaik Turcijā ir apmēram četri miljoni šādu migrantu. 

"Pēdējā laikā daudzi no viņiem noformē Krievijas vīzu, brauc ar to caur Krieviju uz Baltkrieviju, tur nelegāli pāriet ES robežu un caur Poliju un Čehiju ierodas Vācijā," ziņoja "Bild". Policijas atskaitē, uz kuru atsaucās žurnālisti, ir norādīts, ka jaunais maršruts tiek aktīvi reklamēts sociālajos tīklos. Turklāt no Turcijas uz Krieviju un Baltkrieviju lido īpašas lidmašīnas, kas ved migrantus.

Latvijas valdība 2. maijā pagarināja ārkārtējo situāciju Baltkrievijas pierobežā līdz 10.augustam. Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja, ka ārkārtējā situācija pagarināta, jo situācija nav uzlabojusies, bet tā atkal pasliktinās.

"Pavasarim iestājoties un vasarai tuvojoties, arvien vairāk nelegālo migrantu cenšas šķērsot mūsu valsts robežu, un ir pieaudzis darbs un slodze Valsts robežsardzei," norādīja Rinkēvičs.

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis preses konferencē sacīja, ka situācija uz Latvijas un Baltkrievijas robežas joprojām ir nemierīga. Iepriekšējā naktī vairāk nekā 90 cilvēki mēģināja šķērsot robežu, savukārt trīs no tiem aizturēti.

Lai arī ārkārtējā situācija uz robežas bija jāpagarina, tomēr Kučinskis norādīja, ka Ministru kabinetam apspriešanā tuvākajā laikā tiks nodots regulējums, kas paredz ārkārtējo situāciju uz robežas aizstāt ar robežapsardzības sistēmas pastiprinošu režīmu, jo "ir jāgatavojas, ka tas nav dažu mēnešu jautājums, bet šis process būs ilgstošs, jo to atbalsta arī Baltkrievijas oficiālā vara". Tāpat arī Kučinskis norādīja, ka tuvojas brīdis, kad robežsargiem būs nepieciešama lielāka Zemessardzes iesaiste.

Šogad no nelikumīgas Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanas atturēti 1870 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 144 cilvēki.

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka 1. maijā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas nelegālie imigranti uzbrukuši Latvijas robežsargam. Šis uzskatāms par ārkārtas gadījumu, aģentūrai “LETA” sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Kāda nelegālo imigrantu grupa mēģinājusi šķērsot robežu, tad sadalījusies. Latvijas robežsargs centies vienu no pārkāpējiem apturēt. Tad pārējie piesteigušies palīgā un uzbrukuši robežsargam, to grūstot ar rokām.

Pretošanās ar pārējo robežsargu palīdzību apturēta un pārkāpēji nosūtīti atpakaļ uz Baltkrieviju. Incidentā robežsargam un pārkāpējiem miesas bojājumi nav nodarīti.

Valdības 2021.gadā 10.augustā nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju Ludzas un Krāslavas novados, kā arī Daugavpilī. Tā vairākkārt pagarināta, un pēdējais pagarinājums noteikts līdz 10.maijam. Iepriekš vairākkārt ticis debatēts, ka ārkārtējās situācijas vietā pierobežā varētu noteikt kādu citu regulējuma veidu, taču nekādas izmaiņas nav sekojušas.

Šogad no nelikumīgas Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanas atturēti 1870 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 144 cilvēki.

Pērn kopumā novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Tuvojoties vasarai, nelegālās imigrācijas riski uz robežas ar Baltkrieviju, visticamāk, pieaugs, nesen aģentūrai LETA atzina Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Iekšlietu ministrija (IeM) norādījusi, ka Krievijas sāktais un Baltkrievijas atklāti atbalstītais karš pret Ukrainu ir vērtējams kā papildu riska apstāklis un iespējama motivācija Baltkrievijai turpināt centienus destabilizēt situāciju uz valsts robežas ar Latvijas, tas ir, izdarīt spiedienu uz ES un NATO.

Dalies ar šo ziņu