Mācību gadu Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā uzsāk 46 pirmā kursa kadeti

Latvijā (Papildināts)
Sargs.lv
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Foto: Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien svinīgi atklāts jaunais mācību gads Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā, kurā šogad mācības uzsākuši 46 pirmā kursa kadeti, taču mācības otrajā kursā turpina 29 kadeti. “Sargs.lv” aptaujātie jaunie kadeti atzina, ka ir apņēmības pilni uzsākt mācības jaunajā skolā, lai iegūtu zināšanas, kuras noderēs gan militārajā jomā, gan civilajā dzīvē.

Skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners savā uzrunā pateicās vecākiem par izrādīto drosmi un atbalstu jauniešu skolas gaitās, kuras nebūt nav vieglas. Direktors norādīja, ka arī šogad atsaucība ir bijusi liela, jo atlasē piedalījās 85 kadeti. Viņš atzina, ka tiek ieguldīts liels darbs, lai pilnveidotu skolu un sniegtu pēc iespējas vairāk zināšanu jaunajiem kadetiem.

“Ja man jāatskatās uz laiku, kad jaunieši uzsāka mācības, tad man ir vārdos grūti aprakstīt kā viņi ir auguši un norūdījušies. Varētu teikt, ka no pusaudžiem ir veidojušies nopietni un atbildīgi cilvēki. Pirmā kursa kadetiem šogad tiks attīstīta fiziskā noturība, taču otrā kursa kadeti apgūs padziļinātas militārās zināšanas. Katrs kadets apgūst līderības prasmes, lai spētu plānot un vadīt komandas darbu,” atzinīgi vērtējot kadetus, sacīja skolas direktors pulkvežleitnants I. Kušners.
Image
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pasākumu apmeklēja arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš papildus jaunu kadetu sveikšanai, apbalvoja aizvadītā gada labāko kadeti Nikiju Tēru, kura saņēma īpašu apbalvojumu no ministra puses. Ministrs atzinīgi vērtēja Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas personāla un kadetu sasniegto un novēlēja turpināt šo attīstības procesu.

Image
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Pulkveža O. Kalpaka profesionālā vidusskola ir piemērs profesionalitātei un Latvijas patriotismam. Šī skola pirms pāris gadiem bija tikai sapnis, bet tagad tā ir īstenība. Mēs redzam, kā gada laikā šie jaunieši ir izauguši. Viņi ir iemācījušies būt par patstāvīgiem cilvēkiem, kuri kalpo par paraugu citiem jauniešiem. Skola attīstās, un sadarbībā ar LMT esam panākuši vienošanos par kadetu apmācīšanu dronu pilotēšanā, kas, kā redzams Ukrainā, ir ļoti svarīgi,” uzrunā atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Portāls “Sargs.lv” uzrunāja arī dažus no jaunajiem kadetiem, lai noskaidrotu viņu motivāciju iestāties tieši šajā skolā. Lielākā daļa savu nākotni plāno saistīt ar militāro jomu, taču šajā skolā vairāk cer iegūt jaunus draugus un zināšanas, kuras pilnveidos viņu personību.

Image
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Iepriekš mācījos Tukuma 2. vidusskolā un paralēli apmeklēju militārās nodarbības brīvajā laikā, kurā apguvu dažādas iemaņas. Man tas iepatikās, tāpēc nolēmu turpināt apgūt zināšanas militārajā jomā. Iestājos šajā skolā, jo vēlos arī nākotni saistīt ar šo jomu. Šī skola man palīdzēs to realizēt. Arī ģimene atbalstīja šo lēmumu,” portālam “Sargs.lv” atzina 16 gadus jaunais tukumnieks Kristers Bresme.

Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā jaunieši var iestāties pēc 9. klases, lai papildu vidusskolas mācību priekšmetiem apgūtu militārās zināšanas un iegūtu jaunākā militārā instruktora kvalifikāciju. Profesionālajā vidusskolā uzņemtie audzēkņi  apgūst vispārējo vidējo izglītību ar papildu inženierzinātņu priekšmetiem, angļu valodu, fizisko sagatavotību un militāro mācību. Mācībās uzsvars tiek likts uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu.

Image
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Mācību gada atklāšana Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija ​
“Nolēmu mācīties šajā skolā, jo vienmēr esmu gribējusi saistīt savu nākotni ar militāro jomu. Esmu gājusi arī Jaunsardzē, kur sapratu, ka šī joma ir manējā. Sākumā man varbūt nebija ļoti lielas pārliecības, taču ģimene mani ļoti atbalstīja un teica, ka, ja vēlos, tad tā ir jādara. Lai iestātos šajā skolā, bija jāvelta daudz pūļu, jo saprotu, ka šī ir nopietna nozare. Nākotnē plānoju saistīt savu dzīvi ar militāro jomu. Ja viss šeit izdosies, tad plānoju mācības turpināt Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Zinu, ka šeit nebūs viegli, bet jo grūtāk mācībās, jo vieglāk cīņā” sacīja Jolanta Roščenko no Daugavpils.

Svinīgajā notikumā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners,  Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma direktore Dace Rozentāle un Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts. Tāpat pasākumā muzicēja Jūras spēku orķestris, kā arī apmeklētājiem pēc svinīgās ceremonijas bija iespēja apskatīt Jūras spēku un Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes organizēto militārās tehnikas izstādi.

Lai gan viens no Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas mērķiem ir gatavot jauno virsnieku paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nav obligātas. Ņemot vērā, ka  mācību programmā uzsvars ir uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē.

Izglītojamie ikdienā nēsā militāro formastērpu un dzīvo dienesta viesnīcā. Audzēkņiem tiek nodrošināta stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Jau ziņots, ka 2021. gada jūlijā Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās durvis vēra Pulkveža O. Kalpaka profesionālā vidusskola. Pēc Skrundas novada Rudbāržu muižas ēkas renovēšanas un pielāgošanas skolas vajadzībām mācības notiks Rudbāržos, kur tuvumā atrodas militārais poligons “Mežaine”. Tāpat šīs vietas izvēlei ir simboliska nozīme, jo no Rudbāržu muižas 1919. gada 3. martā sākās Latvijas atbrīvošana pulkveža O. Kalpaka vadībā.

Plašāka informācija par Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas mācību programmu, ikdienu, kā arī skolēnu uzņemšanu atrodama tīmekļvietnē www.kalpakaskola.lv .

Dalies ar šo ziņu