Aizsardzības ministrijas atbilde, kāpēc uz brīdi nebija pieejams portāls “Sargs.lv”

Latvijā
Sargs.lv
Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Saistībā ar lielu apmeklētāju plūsmu uz neilgu brīdi tika kavēta portāla sadaļas “72stundas” atvēršana, jo drošības sistēmas lielo pieprasījumu skaitu uztvēra kā DDoS uzbrukumu. Taču, tiklīdz problēma tika konstatēta, portāla darbība tika atjaunota.

Atbildot uz saņemtajiem iedzīvotāju jautājumiem, informējam, ka Latvijā pašlaik nav ieviesta šūnu apraide, tādēļ SMS nosūtīšana sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem ir vienīgais veids, kā pašlaik sasniegt maksimāli lielu daļu Latvijas iedzīvotāju.

Uzsveram, ka šoreiz SMS izsūtīšana ir daļa no mācībām “Amex 2022”, un šāda apziņošana tiek veikta pirmo reizi, lai konstatētu Latvijas iedzīvotāju apziņošanas sistēmas darbību un potenciālās problēmas. Redzot, ko nepieciešams pilnveidot, tiks veikti uzlabojumi.

Uzdevums bija pārbaudīt iedzīvotāju apziņošanu krīzes situācijā, un par sūtītāju tika izvēlēts tieši aizsardzības nozares portāls “Sargs.lv”, jo tajā 72 stundu buklets “Kā rīkoties krīzes gadījumā” pieejams pastāvīgi trīs valodās – latviešu, angļu un krievu.                                                                    

Īstas krīzes gadījumā informācija iedzīvotājiem būtu pieejama “gov.lv” saitēs. Ja mācību gaitā tiks konstatēti arī citi izaicinājumi, tie tiks analizēti un risināti.

Tieši tāpēc ir vērtīgi mācībās izspēlēt dažādus scenārijus, lai konstatētu, kurās jomās vēl nepieciešami uzlabojumi un īsta apdraudējuma gadījumā viss darbotos nevainojami.

Dalies ar šo ziņu