No Latvijas izraida Krievijas vēstniecības diplomātu

Latvijā
LETA
Krievijas vēstniecības militārais atašejs pulkvedis Ruslans Ušakovs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija\

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pieņēmis lēmumu pasludināt vienu Krievijas vēstniecības diplomātu par Latvijai nevēlamu personu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka izraidītais Krievijas diplomāts ir Krievijas militārais atašejs Latvijā Ruslans Ušakovs.

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) 2019.gada gada darbības pārskatā norādīts, ka Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās pārvalde (GRU) tradicionāli izlūkošanas aktivitātes ārvalstīs īsteno, izmantojot Krievijas vēstniecību un to paspārnē izvietoto militāro atašeju biroju piesegu.

Militārā atašeja biroja oficiālās funkcijas ir militāri diplomātisko starpvalstu sadarbības jautājumu risināšana, bet šajās pozīcijās bieži tiek nozīmēti GRU virsnieki, kuru galvenais uzdevums ir izlūkošanas informācijas vākšana.

"Krievijas vēstniecībā Latvijā militārā atašeja biroju vada pulkvedis Ušakovs, kurš darbu Latvijā sāka 2019.gadā. Ušakovs biežāk nekā amata priekšgājējs apmeklējis drošības un ārpolitikas tematikai veltītus pasākumus, kuros veido sākotnējos kontaktus ar minēto jomu ekspertiem," teikts pārskatā.

ĀM iepriekš skaidroja, ka ministra lēmums ir pieņemts, solidarizējoties ar Čehijas Republikas valdību saistībā ar Krievijas izlūkdienestu nelegālajām aktivitātēm Čehijā, kā arī izvērtējot Krievijas vēstniecības diplomāta darbību un konstatētos pārkāpumus Latvijā. Lēmums ir balstīts arī savstarpējās konsultācijās ar Eiropas Savienības (ES) un NATO sabiedrotajiem un atbildīgo Latvijas institūciju sniegtajā informācijā.

ĀM uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta veidot attiecības ar Krieviju, balstoties savstarpējā cieņā, starptautiskajās tiesībās un Vīnes Konvencijā par diplomātiskajiem sakariem noteiktajos principos. Krievijas rīcība jau ilgstoši liecina par sistēmiskiem šādu principu pārkāpumiem un drošības situācijas pasliktināšanu.

Piektdien lēmums ir paziņots Krievijas vēstniecības pilnvarotajam lietvedim Latvijā Vadimam Vasiļjevam.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) pagājušajā nedēļā izteica protestu Krievijas vēstniecībai par tās diplomāta uzvedību, neievērojot Covid-19 novēršanai noteiktos ierobežojumus un sarīkojot ballīti.

Ministrija reaģēja uz portālā "Delfi" izskanējušo informāciju, ka 27.martā kādā privātmājā Ķengaragā par spīti Covid-19 ierobežošanai ieviestajiem drošības pasākumiem notikusi saviesīga ballīte, kuras namatēvs bijis Ušakovs.

Tā nebija pirmā reize, kad pulkvedis Ušakovs piesaistījis uzmanību saistībā ar Covid-19 drošības pasākumu iespējamu neievērošanu. Pērn septembrī LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka Ušakovam līdzīga persona brīvi apmeklē sabiedriskas vietas, nelietojot sejas masku, lai gan pirms dažām dienām viņš bija atgriezies no Krievijas.

LETA jau rakstīja, ka Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā.

Dalies ar šo ziņu