Čehija brīdina par vēl citu Krievijas diplomātu izraidīšanu

Ārvalstīs
LETA/AFP/INTERFAX
Izraidītie un spiegošanā apsūdzētie Krievijas diplomāti pamet Čehiju
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Čehijas valdība trešdien izvirzījusi Maskavai ultimātu, brīdinot, ka izraidīs vēl citus Krievijas diplomātus, ja 20 no Krievijas izraidītie Čehijas diplomāti līdz ceturtdienas dienas vidum nevarēs atgriezties darbā.

Prāga sestdien izraidīja 18 Krievijas vēstniecības darbiniekus saistībā ar apsūdzībām par Krievijas izlūkdienestu saistību ar 2014.gadā Čehijā notikušo munīcijas noliktavas sprādzienu, kas laupīja divu Čehijas pilsoņu dzīvības. Pēc Krievijas diplomātu izraidīšanas arī Maskava izraidījusi Čehijas diplomātus.

"Krievijas Federācijai ir laiks līdz rītdienas plkst.12, lai atļautu visiem izraidītajiem Čehijas diplomātiem atgriezties Čehijas vēstniecībā Maskavā," žurnālistiem sacīja jaunais Čehijas ārlietu ministrs Jakubs Kulhāneks.

"Ja viņi nevar atgriezties, es samazināšu Krievijas vēstniecības Prāgā darbinieku skaitu, lai tas atbilst pašreizējai situācijai Čehijas vēstniecībā Maskavā," viņš piebilda.

Maskavas atbildes soļi ir "neproporcionāli un faktiski paralizē vēstniecību", norādīja ministrs.

Čehijas vēstniecībā Maskavā šobrīd ir pieci diplomāti un 19 tehniskie darbinieki, un tas ir krietni mazāk nekā darbinieku skaits Krievijas vēstniecībā Prāgā.

"18 Krievijas diplomātu izraidīšana attiecīgi neapdraudēja Krievijas vēstniecības funkcionēšanu," sacīja Kulhāneks, kas ministra amatā tika iecelts tikai trešdien.

Krievija trešdien norādīja, ka Čehijas valdības tonis ir nepieņemams un ka Maskava izsauks Čehijas vēstnieku.

"Mēs ierosinām Prāgai paturēt ultimātus komunikācijai NATO ietvaros. Ar Krieviju šāds tonis ir nepieņemams," sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova, piebilstot, ka ceturtdien tiks izsaukts Čehijas vēstnieks.

Dalies ar šo ziņu