Video: Aizsardzības nozare pirmo reizi piedalās gaismas festivālā "Staro Rīga" 2019

PALDIES visiem objekta "Varoņu simtgade" apmeklētājiem!

Šogad svinam Latvijas armijas simtgadi – svētkus visiem Latvijas karavīriem un iedzīvotājiem. Šai jubilejai tika veltīta projekcija “VAROŅU SIMTGADE”, kas uzskatāmi parāda sabiedrības gatavību iestāties par savas valsts aizsardzību toreiz un tagad.

Gaismas projekcijas “Varoņu simtgade” pamatā ir laika ritējums, kas parāda karavīru drosmi un varonību 100 gadu laikā, kā arī sabiedrības gatavību iestāties par savas valsts aizsardzību toreiz un tagad. Projekciju veidos četri stāstījumi, kuri vēstīs par Neatkarības kara sākumu un beigām, Zemessardzi un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Katrā no vizuālajiem stāstījumiem mūs "ieved" personība:

* Karavīrs Kārlis Kripe. Ziemeļlatvijas armijas mobilizācija. 1919. gada 20. februārī mobilizācijas telpas Valkā ir pārpildītas; iesaucamie drūzmējas pie daudzajiem galdiem, mobilizētiem jāizģērbjas, bet visi stomās, neviens negrib iet pirmais. “Ņemat mani, es esmu vesels. Noģērbties es negribu, jo esmu 9 gadus karojis, arī brīvības karus izkarošu.” Tā es kļuvu par Latvijas Ziemeļarmijas pirmo karavīru.”

* Virsleitnants Hugo Helmanis.Neatkarības kara beigas. „Sarkano lielgabali jau sen mums bija kā dadzis acīs. Nolēmām noņemt sarkano batareju. Soļojot sādžā iekšā, daži lielinieki iznāca laukā un prasīja, no kādas daļas mēs esot. Atbildējām, ka esam latviešu maiņa. Sarkanie palika ārkārtīgi priecīgi. Arī citi parādījās uz ielas. Liku viņus aplenkt un sagūstīt. Tad ar trofeju ieročiem un gūstekņiem devāmies uz bataljona štābu.

* Pulkvedis Jānis Žagata. Zemessardze. 1992.gada jūlijā man uztic brigādes štāba komplektēšanu. Kā brigādes komandieris, es saviem cīņubiedriem atgādinu: „Katram zemessargam jājūt vienotība un spēks, jāpilnveido profesionālās iemaņas un prasmes, lai vajadzības gadījumā varētu stāties aizsargāt Tēvzemi. Lai jūs nekad nepamet apziņa, ka jums uzticētie pienākumi ir svarīgi un to pildīšana nepieciešama mūsu tautas un valsts drošībai!”

* Virsleitnante Annija Paulauska. Nacionālie bruņotie spēki. Motivāciju doties dienēt deva vectēvs ar saviem kara laika stāstiem un brāļa draugi, kuri arī bija uzsākuši dienestu Bruņotajos spēkos. Esmu Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras kuģa M-06 “Tālivaldis” navigācijas komandas komandiere. Lielākais izaicinājums sākās šogad jūlijā, kad kuģis pievienojās NATO 1. pastāvīgajai jūras pretmīnu grupai. Četros vārdos varu teikt – es esmu savā vietā!”

Latvijas armijas simtgade ir svētki mums visiem - gan karavīriem, gan Latvijas iedzīvotājiem. Arī šodien mēs varam lepoties ar karavīru drosmi un patriotismu. Arī šodien mēs varam justies droši un aizsargāti.

Mēs varējām, varam un varēsim aizsargāt Latviju!

Dalies ar šo ziņu