T. Rostoks: Ar izmaiņām Krievijas aizsardzības ministrijā V. Putins cer efektivizēt karadarbību un mazināt korupciju

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Krievu okupantu diktators V. Putins ar savu rokaspuisi S. Šoigu
Foto: Krievu okupantu diktators V. Putins ar savu rokaspuisi S. Šoigu Foto: EPA/Scanpix

Kara noziedznieks Vladimirs Putins ir atlaidis savu aizsardzības ministru un ilggadējo sabiedroto Sergeju Šoigu. V. Putins šim amatam ir izvirzījis pārstāvi Andreju Belousovu no civilās vides, kurš ir bijis premjerministra vietnieks ar specializāciju ekonomikā. Portāls “Sargs.lv” uz sarunu aicināja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktoru Tomu Rostoku, lai noskaidrotu vairāk par konkrētā lēmuma iemeslu un tā potenciālajām sekām.

Krievijas diktatora Vladimira Putina teātris ar pārvēlēšanu ir radījis priekšnosacījumus valdības pārmaiņām aizsardzības nozarē. Eksperts Toms Rostoks skaidro, ka pirmie signāli par potenciālām pārmaiņām bija Aizsardzības ministra vietnieka Timura Ivanova aizturēšana saistībā ar iespējamo korupciju.

“Andrejs Belousevs iepriekš nav ticis minēts kā ticamākais kandidāts uz šo amatu, tāpēc tas ir nedaudz negaidīti un interesanti, taču reizē arī likumsakarīgi. Viņš ir V. Putina cilvēks, kurš bija viens no retajiem ekonomistiem, kurš atbalstīja Krimas okupāciju. Viņš ir ļoti lojāls V. Putinam. Šobrīd Krievija cenšas mazināt korupciju valstī un radīt nosacījumus, lai Krievijas rīcībā būtu pietiekami materiālie resursi, lai turpinātu karadarbību. Aizsardzības ministrijas galvenais uzdevums kara apstākļos nav kara vadīšana, jo to dara militārā vadība, bet gan tā ir tā institūcija, kas cenšas nodrošināt, lai armijai būtu pietiekamā daudzumā resursi karam,” intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Kara situācijā aizsardzības nozare patērē ievērojamu daudzumu naudas, tāpēc ir tikai loģiski, ka ministra amatā tiek iecelts lojāls un pieredzējis ekonomists. Krievijai šobrīd ir divi lieli ekonomiskie izaicinājumi. Īstermiņā ir nepieciešams mazināt korupciju un militārās industrijas kapacitāti, taču ilgtermiņā ir jādomā par iedzīvotājiem un militāro industriju nākotnē.

S. Šoigu jaunajā amatā nomaina līdzšinējo Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu, kurš šajā amatā atradās no 2008. gada. T. Rostoks paredz, ka N. Patruševs turpmāk varētu tikt iecelts kādā citā amatā, kur turpinās savu darbu Kremļa interesēs.

“V. Putins neredz bijušo aizsardzības ministru S. Šoigu kā draudu. Viņš varbūt nebija labs aizsardzības ministrs, jo pieļāva vairākas kļūdas, kas apgrūtināja Krievijas aizsākto karu Ukrainā, taču V. Putins ir zināms ar to, ka viņš savus draugus nepamet nelaimē. Parasti viņa draugiem tiek sameklētas “siltas” vietas, kur turpināt savu karjeru,” skaidroja T. Rostoks.

Vaicāts par šo izmaiņu ietekmi uz karadarbību Ukrainā, T. Rostoks atzīst, ka šobrīd par to ir pāragri spriest, taču, iespējams, tā nav pārāk laba ziņa. Krievija šobrīd cenšas uzlabot sistēmu, lai padarītu karu efektīvāku, taču nav zināms vai un kā tas viņiem izdosies. Politiskās vadības maiņa tūlītēji neietekmē karu Ukrainā, tāpēc šobrīd svarīgi ir vērot, vai līdz ar ministru nemainās arī ģenerālštāba sastāvs, kam praksē varētu būt lielāka ietekme kara laukā.

 

65 gadus vecais A. Belousovs 1981. gadā ar izcilību absolvējis Maskavas Valsts universitātes Ekonomikas fakultāti. 2000. gadā viņš tika iecelts par Krievijas premjerministra ārštata padomnieku un pēc sešiem gadiem sāka strādāt Ekonomikas ministrijā par ministra vietnieku. No 2008. līdz 2012. gadam viņš bija valdības Ekonomikas un finanšu departamenta direktors.

2012. gadā viņš kļuva par ekonomikas ministru. No 2013. līdz 2020. gadam A. Belousovs bija Krievijas prezidenta padomnieks.

No 2020. gada viņš strādāja par premjerministra pirmo vietnieku. Kad 2020. gadā premjerministrs Mihails Mišustins saslima ar Covid-19, A. Belousovs uz īsu brīdi pārņēma premjerministra pienākumus.

Dalies ar šo ziņu