Pārmaiņas krievu okupantu militārajā vadībā: Kas ir jaunais Krievijas aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Independent/Politico
Andrejs Belousovs
Foto: Andrejs Belousovs Foto: Reuters/Scanpix

Tā kā Krievijas aizsāktais karš Ukrainā, kurā līdz šim ir cietuši 355 000 cilvēku, ir lielā mērā apstājies, Krievijas prezidents nolēmis reformēt militāro vadību, kas, pēc analītiķu domām, liecina par nestabilitāti Kremļa režīma augšgalā.

Kara noziedzinieks Vladimirs Putins ir atlaidis savu aizsardzības ministru un ilggadējo sabiedroto Sergeju Šoigu. V. Putins šim amatam ir izvirzījis pārstāvi Andreju Belousovu no civilās vides, kurš ir bijis premjerministra vietnieks ar specializāciju ekonomikā.

65 gadus vecais A. Belousovs 1981. gadā ar izcilību absolvējis Maskavas Valsts universitātes Ekonomikas fakultāti. 2000. gadā viņš tika iecelts par Krievijas premjerministra ārštata padomnieku un pēc sešiem gadiem sāka strādāt Ekonomikas ministrijā par ministra vietnieku. No 2008. līdz 2012. gadam viņš bija valdības Ekonomikas un finanšu departamenta direktors.

2012. gadā viņš kļuva par ekonomikas ministru. No 2013. līdz 2020. gadam A. Belousovs bija Krievijas prezidenta padomnieks.

No 2020. gada viņš strādāja par premjerministra pirmo vietnieku. Kad 2020. gadā premjerministrs Mihails Mišustins saslima ar Covid-19, A. Belousovs uz īsu brīdi pārņēma premjerministra pienākumus.

2017. gadā Krievijas plašsaziņas līdzeklis "RBC" paziņoja, ka A. Belousovs bija viena no amatpersonām, kas pārliecināja V. Putinu, ka digitālā ekonomika ir ļoti svarīga nākotnei.

"Ir svarīgi saprast, ka viņš ir bijis viens no V. Putina tuvākajiem sabiedrotajiem, bijušais FSB vadītājs. Cilvēki viņu vērtēja kā, iespējams, otru ietekmīgāko cilvēku Krievijā pēc paša V. Putina. Es domāju, ka tas liecina ne tikai par parastu vadības pārkārtošanu. Tā patiešām ir diezgan nopietna nestabilitāte pašā šī režīma sirdī. Patruševa atcelšana no Krievijas Drošības padomes sekretāra amata ir pārsteidzošs solis,” medijam “Sky News” sacīja bijušais MI6 izlūkdienesta virsnieks Kristofers Stīls.

Saskaņā ar "RBC" sniegto informāciju viņš jaunībā nodarbojies ar sambo un karatē, taču nav dienējis bruņotajos spēkos. Tiek uzskatīts, ka viņam ir tuvas attiecības ar diktatoru V. Putinu. Komentējot A. Belousova militārās pieredzes trūkumu, Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs sacīja, ka Aizsardzības ministrijas vadītāja amatu ieņems civila amatpersona, jo Aizsardzības ministrijas darbā nepieciešams ieviest inovācijas, un viņš veicinās Krievijas ekonomikas aizsardzības un civilās daļas integrāciju.

Dalies ar šo ziņu