Pakistāna veic triecienus kaujinieku grupējumiem Irānā

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Pakistānas armija izšauj raķešu artilērijas sistēmu
Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas armija naktī uz ceturtdienu veikusi triecienus kaujinieku grupējumiem Irānā, ceturtdien paziņojušas Pakistānas amatpersonas.

Irānas mediji ziņo, ka gaisa uzlidojumos pie robežas ar Pakistānu gājuši bojā deviņi cilvēki. Mirušo vidū ir trīs sievietes un četri bērni.

Pēc Islamabadas paziņojuma par uzbrukumiem Irānā, Pakistānas pagaidu valdības vadītājs Anvārs ul Haks Kakars saīsināja vizīti Davosā, kur viņš piedalījās Pasaules Ekonomikas forumā.

"Šorīt Pakistāna veica virkni ļoti koordinētu un specifiski mērķētu precīzu militāru triecienu teroristu slēptuvēm Irānas Sīstānas un Beludžistānas provincē," paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrija, piebilstot, ka "vairāki teroristi tika nogalināti".

"Pasākumi šorīt tika veikti, ņemot vērā ticamus izlūkdatus par gaidāmajām plaša mēroga teroristu aktivitātēm," norādīja ministrija.

Arī augsta ranga izlūkošanas amatpersona ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka veikti uzbrukumi Irānā bāzētiem kaujinieku grupējumiem, kas noskaņoti pret Pakistānu.

"Pakistāna pilnībā respektē Irānas Islāma Republikas suverenitāti un teritoriālo integritāti. Šodienas rīcības vienīgais mērķis bija Pakistānas drošības un nacionālo interešu nodrošināšana," uzsvēra Pakistānas Ārlietu ministrija.

Irānas iekšlietu ministrs Ahmads Vahidi televīzijā paziņoja, ka visi uzbrukumos nogalinātie ir ārvalstu pilsoņi. Irānas ziņu aģentūra "Fars" vēstīja, ka mirušie, domājams, ir Pakistānas pilsoņi, bet neatklāja, no kādiem avotiem gūta šī informācija.

Sīstānas un Beludžistānas provincē vairums iedzīvotāju ir sunnītu musulmaņi, kamēr Irānā kopumā dominē šiītu musulmaņi. Provincē vairākkārt notikušas nekārtības saistībā ar narkotiku kontrabandu pāri robežai, kā arī islāmistu un etnisko minoritāšu kaujinieku uzbrukumi.

Irāna nosodīja uzbrukumus un izsauca Pakistānas pilnvaroto lietvedi, lai izteiktu protestu un pieprasītu paskaidrojumu no Pakistānas valdības.

Irāna otrdien veica triecienus "teroristu" mērķiem Pakistānā, kas paziņoja, ka šajos uzbrukumos nogalināti divi bērni.

Irānas valdība pavēstīja, ka raķešu un lidrobotu uzbrukums bija vērsts pret grupējumu "Jaish al-Adl" Pakistānā. Irāna veica uzbrukumus arī Irānā un Sīrijā pret "teroristu grupējumiem, kas noskaņotas pret Irānu".

"Jaish al-Adl" 10.janvārī uzņēmās atbildību par uzbrukumu policijas iecirknim Raskā, Sīstānas un Beludžistānas provincē. Uzbrukumā tika nogalināts viens policists. Decembrī grupējums līdzīgā uzbrukumā nogalināja 11 policistus.

Pakistānas Ārlietu ministrija trešdien nosodīja "neizprovocēto un acīmredzamo Pakistānas suverenitātes pārkāpumu" un atsauca savu vēstnieku no Irānas, kā arī bloķēja pašlaik Irānā esošā Teherānas sūtņa atgriešanos.

Teherāna un Islamabada bieži pārmet viena otrai, ka tās piecieš kaujiniekus savā teritorijā, ļaujot tiem uzbrukt pretējai valstij. Taču armijas reti iesaistās šādos konfliktos.

Dalies ar šo ziņu