ASV notriec uz amerikāņu karakuģi tēmētu hutiešu raķeti

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Raķešu artilērijas sistēma Jemenā
Foto: AFP/Scanpix

ASV bruņotie spēki notriekuši raķeti, kas no hutiešu nemiernieku kontrolētās Jemenas teritorijas tika raidīta uz ASV karakuģi.

Hutieši ir daļa no Irānas un tās sabiedroto Tuvajos Austrumos izveidotās "pretošanās ass", kas vērsta pret Izraēlu. Nemiernieki Sarkanajā jūrā un Bābelmandeba šaurumā veikuši vairākus triecienus ar raķetēm un droniem tirdzniecības kuģiem, bet šis, pēc visa spriežot, ir pirmais uzbrukums ASV karakuģim.

"14.janvārī aptuveni plkst.16.45 pēc Sanas laika no Irānas atbalstīto hutiešu kaujinieku kontrolētajiem rajoniem Jemenā tika izšauta spārnotā raķete pret kuģi "Laboon" (DDG 58), kurš atradās Sarkanās jūras dienvidos," paziņoja ASV Centrālā pavēlniecība (CENTCOM).

CENTCOM arī paziņoja, ka raķeti netālu no Hudeidas piekrastes notrieca ASV iznīcinātāji, piebilstot, ka ziņu par ievainotiem vai bojājumiem nav.

ASV iepriekš noliedza Jemenas nemiernieku ziņoto, ka Savienotās Valstis svētdien veikušas jaunus uzbrukumus nemiernieku mērķiem Jemenā.

Hutiešu mediji apgalvoja, ka ASV un Lielbritānija veikušas triecienus nemiernieku kontrolētajai Hudeidai, bet ASV amatpersonas to noliedza.

ASV un Lielbritānijas spēki piektdien paziņoja, ka ir trāpījuši desmitiem nemiernieku mērķu visā Jemenā, pastiprinot bažas, ka Izraēlas karš ar palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" varētu aptvert visu reģionu. Vēlāk ASV bruņotie spēki paziņoja, ka pēc sākotnējā uzbrukuma veikts vēl viens trieciens hutiešu radaram.

ASV decembrī izveidoja daudznacionālus jūras spēkus, lai aizsargātu kuģus Sarkanajā jūrā no hutiešu uzbrukumiem, kuri apdraud tranzīta maršrutu, pa kuru tiek veikti 12% globālās tirdzniecības.

Dalies ar šo ziņu